ЕНЕРГО-ПРО също недоволни от новите цени на тока

OFFNews 27 декември 2013 в 18:31 2371 0

ЕНЕРГО-ПРО
ЕНЕРГО-ПРО

Предвижданите от ДКЕВР крайни цени на електрическа енергия и изменението на компонентите „пренос“ и „достъп“ ще се отразят негативно и на двете дружества, опериращи на територията на Североизточна България – ЕНЕРГО-ПРО Продажби и ЕНЕРГО-ПРО Мрежи.

Това се казва в съобщение на дружеството до медиите. 

С решение на ДКЕВР от 1 януари 2014 година нощната тарифа за електроенергията ще бъде намалена с около 10 на сто, а дневната ще е по-евтина с 1%.

По-рано днес подобни становища изразиха и останалите две електроразпределителни дружества - ЧЕЗ и EVN. 

От ЕНЕРГО-ПРО са категорични, че ако бъдат приети новите цени, заложените в изнесения днес доклад на ДКЕВР необходими годишни приходи ще бъдат крайно недостатъчни, "за да могат както мрежовият оператор ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, така и крайният снабдител ЕНЕРГО-ПРО Продажби да изпълняват своята дейност".

Недоумение буди намаляването за трети път в рамките на по- малко от една година на нормата на разходите за технологични загуби – която би трябвало да отговаря на реалното техническо състояние на мрежовите съоръжения и да се променя само тогава, когато фактически се променя състоянието на мрежата. Всеизвестен факт е, че намаляването на технологичните загуби се постига чрез осъвременяване на електроразпределителната мрежа и използването на по-модерни и устойчиви на атмосферните влияния съоръжения. Процесът, освен изключително скъп, отнема години, а колкото по-ниско е нивото на постигнатите загуби, толкова по-трудно е тяхното по-нататъшно намаляване, поради обективни физични закони. Тъй като в предходните ценови решения на ДКЕВР напълно липсват предвидени разходи за инвестиции, е абсолютно неясно как от електроразпределителното дружество се очаква да намали технологичните си загуби за броени месеци и без инвестиции, се казва още в становището на дружеството.

Енерго-Про има високи технологични загуби - 14.14%, заради по-ниската концентрация на мрежата – едва 38 потребители на км2. Таво води до наличието на по-дълги въздушни и кабелни електропроводи и трансформатори, които са изключително слабо натоварени, а не могат да бъдат изключени и съответно носят загуби от трансформация.

Предложената от Държавният регулатор стойност от 9% на разходите за технологични нужди ще доведе до непризнати необходими годишни приходи в размер на 32,5 млн. лв. на годишна база, като този разход надхвърля цялата призната от ДКЕВР стойност на възвръщаемостта в размер на 28,1 млн.лв. Това на практика означава, че само поради размера на непризнатите реални и доказани с фактури, издадени му от обществения доставчик НЕК ЕАД, технологични разходи, ДКЕВР определя с предлаганите цени дружеството да работи на загуба, аргументират се още от дружеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!