Енергиен експерт: Целта на Путин е да провокира антиевропейски настроения

OFFNews 02 декември 2014 в 09:01 16835 22

Илиян Василев

Русия продължава да твърди, че проектът “Южен поток” е предмет на двустранна договореност и отказва да го припознае като проект с европейско значение, коментира пред БНТ енергийният експерт Илиян Василев.

По думите му целта на руския президент Владимир Путин е да провокира антиевропейски настроения. България няма как да бъде идентифицирана като единствената причина, тъй като проектът преминава през много други страни. От тук българското правителство няма какво да прави. Вероятно ще последват коментари колко много пари сме загубили, смята Василев.

Според него истинската причина за спирането на проекта “Южен поток” е огромната финансова тежест, която трябва да понесе “Газпром”, който започва да строи газопровода “Алтай”. Като друга причина Илиян Василев посочи и сривът на рублата с близо 65-70%. Русия ще спечели от спирането на проекта, защото при този срив на рублата и намаляването на приходите от нефт и газ тя трябва да стабилизира бюджета си. Путин има първа задача да се задържи на власт, а без балансиран бюджет това не може да стане, аргументира се Василев. Според него “Южен поток” е бил политически проект, защото приходите му не са доказани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews