Искров: Оставка? Ще ви кажа след два месеца

Александра Маркарян 11 юли 2014 в 16:30 1899 3

"Мога да нося отговорност. Трябва да намерим решение на проблемите, които се случиха в конкретната банка. След два месеца, когато сме решили въпроса, а не в този момент, ще ви отговоря на въпроса за оставка."

Това заяви управителят на БНБ Иван Искров на пресконференция след края на заседанието на комисията по бюджет и финанси в парламента, на която бе разискван резултатът от проверката на одиторите и квесторите в Корпоративна търговска банка.

"Искам да намерим работещо решение и да спят спокойно и да не да се притесняват от такива като вас, които постоянно бълват всякакви глупости, бивалици и небивалици", нахвърли се той срещу журналистите.

На обвиненията, че е получавал облаги от банкери Искров отговори с: "Нямам никакви страхове, защото единствената заплата, която съм получавал през последните 11 години е била от Българската народна банка. Нямам някакви подаръци, които да съм получавал, в това число и от господин Цветан Василев, а камо ли да съм се возил с частни самолети. Имал съм случаи, когато съм получавал по-големи подаръци, не от господин Василев, последно беше за рождения ми ден и съм връщал подаръци и това е документирано. Имал съм случаи, когато, за да не обидя банка съм дарявал на колекцията на централната банка скъпа картина или скъпи картини. Нямам никакви притеснения от познанствата си с колегите от банковия сектор, включително и от контактите си с г-н Цветан Василев".

Искров защити подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който е в наплатен отпуск заради обвинения, свързани с "източване", по думите на главния прокурор, на КТБ.

"Не случайно не съм поискал оставката на господин Гунев. В момента, в който той беше обвинен, го помолих да излезе в неплатен отпуск и да защити името и действията си", каза той.

Нито един от шестимата членове на Управителния съвет, които присъстваха на пресконференцията не се нае да обясни как са били изнесени над 200 милиона от КТБ от бившия председател на Надзорния й съвет Цветан Василев. Те се оправдаха, че всичко вече било предадено на прокуратурата и отговорът на въпроса щял да разкрие следствена следствена тайна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!