Експерт: България не печели нищо от 'Турски поток'. Тя просто е Троянски кон

Пътната карта показва как руската страна е начертала предварително всички стъпки, които симулират конкуренция и прозрачни обществени поръчки, отбеляза Мартин Владимиров

OFFNews 10 март 2024 в 11:54 8367 9

Владимиров

Снимка Стоп кадър бТВ

Мартин Владимиров

България не печели нищо от "Турски поток". Това категорично мнение изрази енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров пред БНР.

Изчезналата пътна карта на проекта, която се издирваше в България през последните години, изглежда, че е открита в кореспонденция на помощник на руския политик Александър Бабаков. Става дума за изтекли документи, които бяха разкодирани от българска онлайн общност, напомня общественото радио.

От разкодираната информация би трябвало да се разбира, че Пътната карта е подписана от тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова и от директора на "Газпром" Алексей Милер.

Основният извод, който би могъл да се направи от изтеклата и разкодирана кореспонденция, е, че още през 2017 г. – преди официалните процедури, планирането и строежа на газопровода са били предварително договорени.

Няма обаче потвърждение от нито една институция, че изтеклите документи, за които се твърди, че са въпросната Пътна карта, са автентични.

"Ние се досещахме през целия 10-годишен период, че проектът е изцяло контролиран от руската страна и всички институции в България са съдействали за бързото му изпълнение", коментира експертът.

Няколко месеца след обявяването на строежа на "Турски поток" в България се създаде идеята за Балкански газов хъб, припомни Владимиров.

"Експертите в цяла Европа бяха доста скептични, че става въпрос и за нещо друго, освен за нов маршрут за отвеждане на руския газ през Югоизточна за Централна Европа. Пътната карта е просто един от многото документи и стъпки в българската енергетика, които изследваме през последните две десетилетия в ЦИД, и наричаме "завладяната енергетика". "Турски поток" е един от многото такива проекти", изтъкна Владимиров.

По думите му Пътната карта показва как руската страна е начертала предварително всички стъпки, които симулират конкуренция и прозрачни обществени поръчки за възлагането на строителството на тръбопровода. Зад тях обаче е дългата сянка на "Газпром", която не само избира подизпълнител на строителството и финансира проекта, но след това резервира пълния капацитет на тръбопровода, така че той да не може да се използва за нищо друго, освен за транзитиране на руски газ към Сърбия и Унгария, обясни експертът.

Владимиров допълни, че от ЦИД винаги са повтаряли, че българските регулатори не са независими, а се държат в пряко политическо подчинение, за да изпълняват конкретни интереси.

"Доставката на тръбите за "Турски поток" е направена шест или девет месеца по-рано, още преди да бъде сключен договор с изпълнител. Ясно е, че държавата е знаела кой ще победи и ще изпълни проекта. "Газпром" го финансира и след това си възвръща средствата чрез транзитните такси, които плаща на себе си. Българската страна е просто вид посредник, който чисто документално провежда проекта", изтъкна Мартин Владимиров.

Той коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов: "Аз се гордея с това. Не само, че няма да ме уязвите, но в момента, за да тече газ за Гърция, Турция, Сърбия, Украйна, Унгария, Австрия и Северна Македония, това се дължи само на построеното от нас", така:

"Ако не беше построен "Турски поток", доставките за Сърбия и Унгария щяха да идват, както са идвали преди, през Украйна и Словакия, транзит през Унгария за Сърбия. Никога не е имало рискове пред сигурността на доставките за Югоизточна Европа, свързани с Украйна."

Но е важно да се отбележи, че нито Вашингтон, нито Брюксел реагираха активно за възпиране на строителството на проекта. Дори в самото изграждане се включи и американска компания, напомни енергийният експерт.

След 1 януари 2025 г. "Турски поток" става единственият тръбопровод, пренасящ руски газ за Европа, посочи Владимиров и откри в този факт нова възможност за страната ни и за Европа.

"Отваря се огромна политическа възможност Европа да спре вноса на руски тръбен газ, но за тази цел има нужда от съдействието на България, Гърция и Румъния. Има достатъчно алтернативни доставки. Това решение трябва да е регионално. Това е един вид превантивен ход. В момента инфраструктура със значение за националната сигурност на практика е контролирана от държава, която е обявила страната ни за неприятелска. Тези аргументи могат да бъдат внесени като законодателни промени и да се създаде правилната рамка за подобни действия", отбеляза той.

И добави, че първо трябва да има европейско политическо решение. Затова трябва да настояваме като регион.
Гърция, България и Румъния имат обща визия за енергийна независимост и енергийна карбонизация. Работят, за да се превърнат в нов алтернативен източник на доставки за цяла Европа, изтъкна още той.

Имаше идея "Турски поток" да продължи през Гърция, но това беше използвано от "Газпром“, за да представи ситуацията като конкуренция между България и Гърция, каза Владимиров.

"България се превърна в Троянски кон, който позволи Украйна да бъде заобиколена. Но това го правят всички европейски страни. Страната ни е само част от една голяма картина", каза Владимиров.

Дали може да бъде търсена отговорност на хората, които са решили да сключат сделката с "Газпром":

"Това е политически въпрос. Изнасянето на документи точно в този момент преследва политически цели. Има компетентни органи, които трябва да преценят. Но тази информация не е нова. Никоя от институциите не е направила разследване. Не вярвам и сега нещо да се случи", отбеляза Мартин Владимиров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

9

kokoto

13.03 2024 в 11:43

в нормалните държави това се нарича ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА и получават доживотна а в някой страни и направо на стената и затова имат хората демокрация а не шуробаджинащина

2994

8

Гражданин

10.03 2024 в 19:03

Троянски кон? Празни приказки. Патокът винаги може да бъде национализиран, препродаден, отнет от Русия или по друг начин неутрализипан. Също като Лукойл. Въпрос на политическа воля. Той не доставя газ на нас и с нищо не ни влияе. Освен парите с които сме се набутали, но това може чрез санкциите да се коригира. Разбира се с умтокрасиви вопли не става, а с работа.

788

7

jorj

10.03 2024 в 16:30

Комунистите го играят "добрия, лошия и злия" и българите винаги са от обратната страна на презерватива!
Явно щом ги избираме, обратната страна много ни харесва.

4038

6

Moirae

10.03 2024 в 13:44

Борисов одобрява това съобщение.

1000

5

PaulPierce

10.03 2024 в 13:11

Ако спрем газа, ще трябва вероятно да извадим едни милиарди, за да платим кредитите, с които е изградена тази тръба. Измислили са го Путин и Боко

2099

4

Mateevk

10.03 2024 в 13:03

Но най-веселата част от случката е, че пътната карта се била загубила!!! И сега на този въпрос се отговаря с "Това са глупости!" Няма такава държава наистина!

22548

3

dolivo

10.03 2024 в 12:54

Някой съмнявал ли се е в тази държавна измяна?

Ама какво - мижи да те лажем...

ББ е фантастичен лакърджия, от устичката му папка раята назидания и оправдания с други


135

2

Far Rider

10.03 2024 в 12:49

Ето я евро-атлантическата ориентация! Направи отвори вратите и за Шенген!

1236

1

БотоксПутю

10.03 2024 в 12:29

Банкята построи Турския порок за наша сметка, а баджанакът на БСП от Президентството го запълни с турски (руски) газ за следващите 10 години. Така фактически потокът е контролиран изцяло от сатрапа в кремъл.
 
X

Да помогнем на украинските деца!