До края на май ще има външен консултант за КТБ

11 компании са кандидаствали

Нели Чолашка 13 май 2015 в 13:18 3767 1

До 30 май в КТБ ще разполага с външна фирма, която да проведе международно разследстване на паричните потоци от КТБ.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на блицконтрола в отговор на въпрос на Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Димитров попита защо толкова се бави избора на външен консултант, след като той беше записан в Закона за банковата несъстоятелност с последните промени.

Подобна фирма би трябвало да помогне на синдиците на КТБ да проследят и върнат активи на банката, които иначе биха изгубили.

Борисов изчете писмо от шефа на Фонда за гарантиране на влоговете, предоставено му от финансовия министър.

От него става ясно, че 11 компании са изпратили свои предложения до Фонда.

"Първоначално одобрените кандидати, определени от фонда и уведомени на 12 май, ще бъдат поканени на 18 май да представят предвидения от тях подход и план за действие, включително варианти на ценовите им предложения.

Решението кои кандидати да бъдат предложени на синдиците на КТБ ще бъде взето не по-късно от 21 май. Синдиците следва веднага да започнат преговори за сключване на договори, очакваме да приключат до 30 май", докладва Борисов.

Той коментира и отказът на гуверньора на БНБ Иван Искров да подаде оставка:

"Ще се касае за шефа на БНБ, считам, че то дори не е невъзпитание, след този запис шеф на банката (запис, на който Искров и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев пеят на парти "Назад, назад, моме Калино") да не си е депозирал оставката в парламента. Колегите от ДПС имат много добра дума за това (вероятно има предвид гьонсуратлък)"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови