Димитър Зоров: Килограм кашкавал струва 12,70 без надниците и печалбата

OFFNews 07 април 2017 в 11:55 8310 3

Около 12,70 лева е себестойността на килограм качествен кашкавал, направен от мляко, без в тази цена да са начислени надниците и печалбата.

Това изчисли Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в сутрешния блок на Би Ти Ви.

„Цената на млякото е 70 стотинки за литър, в предприятието с транспорта влиза на 75 ст. Между 10 и 10,5 литра мляко са необходими за килограм кашкавал, тоест само 8 лева струва млякото. Най-малко 2,50 лв. са производствените разходи на предприятията и така сумата общо става 10,50 лв., плюс ДДС - 12,60 - 12,70 лв., каза той.

Коментарът му е във връзка с проучването на Асоциация "Активни потребители" за качеството на кашкавала в ниския ценови клас, между 9 и 12 лева за килограм. От десет изследвани марки на пазара, които асоциацията е подложила на изследване, при всички са открити нарушения в състава спрямо ДБС или спрямо етикирането.

Кашкавал не може да се нарича продукт, който не е от 100% мляко, подчерта Зоров.

„Може би голяма е вината и на нашите преопаковъчни предприятия, защото голяма част от жълтите сирена влизат в България вероятно като полуфабрикати и се използват като суровини за топените сирена. Тук се разфасоват и се преименуват като кашкавал”, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

3

Nik68

07.04 2017 в 14:56

Да добавим че разходната норма е 7-10 литра. Странно защо веднъж добавя производствени разходи и после твърди, че не били включени надниците. Може би защото така са свикнали в бранша, я платят на работника я не. Живи да ги оплачеш.

42249

2

Denis Rizanov

07.04 2017 в 12:15

Зоров е залитнал силно в лъжите.
Никъде в момента в България 1л прясно натурално краве мляко не се заплаща за 0,70лв! Да не говорим, че "изкупуваното" мляко всъщност се събира, а се плаща с 3 до 5 месеца закъснение на земеделците!
За самият производствен процес няма да говорим. Какво се вади като продукт от същото това мляко преди и след кашкавала.
Няма лошо да има има "европейски цени" и в България, но нека да има и европейски проверки! Очаквам т.нар. "активни потребители" да направят едно изследване какво има и в "скъпите" кашкавали.