Депутатите не успяха: Минималната заплата няма да е 850 лв., топката е в МС

Минималната заплата ще се вдигне само с 60 лв., не е ясно дали от 1 януари, или от 1 юли

Йорданка Веселинова 22 декември 2022 в 13:12 3910 2

Депутатите удължиха действието на Бюджет 2022

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

До приемането на нов бюджет държавата ще разполага с 1/12 от средствата, заложени в миналогодишния.

Окончателно депутатите се провалиха и не успяха да изпълнят предизборното си обещание да увеличат минималната работна заплата до 850 лв.

Крайното решение ще е на Министерския съвет, който обаче предлага по-скромно увеличение от само 60 лв. - от 710 на 770 лв.

В началото на разглеждането на точката от БСП предприе нов опит да вкара в дневния ред законопроекта за промени в Кодекса на труда, отнасящ се до увеличението на минималната работна заплата. В началото на днешното заседание Георги Свиленски направи редица процедури за включване на точката като първа, втора, трета и четвърта в програмата, но всичките му предложения бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДБ, БВ и ДПС. Цялата процедура, заедно с изказванията и всички гласувания и прегласувания, отне повече от 40 минути.

850 лева минимална заплата, ама друг път

Народните представители опитаха да вдигнат минималната работна заплата по два начина - чрез Кодекса на труда и чрез удължителния закон за бюджета. Социалната комисия в НС прие увеличение на брутната минимална заплата до 50% от средната - до 850 лв., но в сумата да влизат и "клас прослужено време", както и бонусите за нощен и извънреден труд. Вчера ПП се отказа от това предложение, а от КНСБ обявиха, че ще излязат на протест, ако минималната заплата не бъде вдигната, и заплашиха: "Който пипа клас, пада от власт." (Кодексът на труда ще се гледа в зала, но догодина - б.а.)

В удължителния закон на бюджета предложенията не бяха допуснати за разглеждане като недопустими. В пленарната зала те бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, ДБ и БВ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че служебният кабинет така ще обрече хората на "глад и обедняване". Съпартиецът ѝ Румен Гечев обяви, че пленарната зала "бламира Европейския съюз". (Има европейска директива, според която минималната заплата трябва да е 50% от средната - б.а.) Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви, че заради решението на Министерски съвет да не внася истински бюджет, а само удължителен закон, доходите ще останат такива поне до началото на лятото.

Така вече е сигурно, че минималната работна заплата няма да стане 850 лв. от 1 януари. Тя ще се вдигне, но вероятно само с 60 лв. - до 770 лв., каквото е предложението на Министерството на финансите. 

Срокът за обществено обсъждане на постановлението изтича днес, за когато е планирано и заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Все още обаче не е ясно от кога ще се вдигат заплатите - социалното министерство предлага това да се случи от 1 януари, а Министерството на финансите - от 1 юли. Решение се очаква по-късно през деня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

22.12 2022 в 14:52

няма икономика, то очевидно

няма и запушване на течилките и хранилките по бюджета

11982

1

leomesi

22.12 2022 в 13:48

Иди ми, дойди ми, няма последователност в действията и решенията.
 
X

Подкастът на OFFNews