Държавата тегли нов заем от 4,5 млрд. лв. до края на годината (обновена)

OFFNews 27 септември 2014 в 13:35 7708 13

Финансовият министър Румен Порожанов

Държавата ще изтегли нов заем от до 4,5 млрд. лева до края на годината. Това става ясно от проект за актуализация на бюджета на финансовото министерство.  

Има възможност за рефинансиране на дълга за подкрепа на банковата система в рамките на одобрена държавна помощ от Европейската комисия в размер на до 2,9 млрд. лева.

Възможен е и заем на Фонда за гарантиране на влогове в банките до 700 млн. лева. Предлага се и държавата да увеличи максималния размер на държавните гаранции в полза на Фонда с 2 млрд. лева.

С останалата част от заема ще се осигури буфер, за да се покрие дупката в бюджета.

Прогнозата на финансовото министерство е за свръхдефицит от 3,6% от БВП в бюджета. Като се прибави към това недостигът на пари в здравеопазването и плащанията по европейски програми, недостигът ще достигне 4% или повече от 3 млрд. лева.

Прогнозата предвижда ръстът на БВП да е от около 1,5% на годишна база, а не с предвидените по-рано 1,8%.

Според финансовото министерство приходите ще са с над 1 млрд. лева по-малко от заложените. 

Министерството предлага и увеличаване на парите за непредвидени разходи с 448,5 млн. лева, тъй като в бюджета не са заложени редица социални плащания, плащания за животновъди и земеделци, както и за заплати в МВР. Освен това са заложени и 100 млн. лева за актуализация на бюджета на Здравната каса.

Служебният премиер Георги Близнашки обяви вчера, че не изключва дефицитът в бюджета да е над 3%.

Предполагам, че в актуализирания бюджет ще има пари за банковата система. Все още не съм видял текста. Той ще бъде обсъден със социалните партньори в понеделник, ще бъде гласуван в сряда и ще бъде внесен в новия парламент, посочи той.

Синдикатите и работодателите обаче обявиха, че няма да вземат участие в Тристранния съвет, който трябва да се проведе в понеделник. Те обясниха, че причината за отказа им за участие в нарушаване на правилото, според което трябва да разполагат с обсъжданите документи 48 часа преди заседанието.

От КНСБ също заявиха, че искат отлагане на обсъждането за 2 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!