Данъчна полиция ще спира камиони по пътищата

Нели Чолашка 09 декември 2013 в 15:26 3325 0

Касов апарат Снимка: БГНЕС
Касов апарат Снимка: БГНЕС

 

Данъчна полиция ще се бори с ДДС измамите у нас като спира камиони с така наречените "стоки с висок фискален риск", решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Идеята за създаване на спецзвеното в структурата на Националната агенция за приходите (НАП) е част от мерките за по-добра събираемост на данъчни приходи. Кабинетът се надява на 200 млн. лв. допълнителни приходи.

Данъчните ще спират български камиони, които превозват стоки като плодовете, зеленчуците, захарта, месото и строителните материали.

Фискален контрол няма да има върху стоки, които са под митнически режим или под режим отложено плащане на акциз горива, цигари и др. 

Предвижда се създаване на мобилни групи по модел на митниците и регионални екипи в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново.

Предвидено е назначаването на 300 души в новата дирекция на НАП.

Между първо и второ четене депутатите записаха, че че автомобилите на данъчната полиция ще имат ясно различими и видими и на тъмно отличителни знаци, а контрольорите ще са със специални униформи.

Предвидени са и солени глоби за шофьори, които откажат да представят документите си и тези на стаката - до 3 хил. лв. за физически лица и до 20 хил. за фирми. При повторно нарушение санкцията става съответно до 5 хил. и до 50 хил. лв. 

С промените в ДОПК се правят промени в плащането на дължими данъци и осигуровки по единната сметка.

Длъжниците вече ще могат да избират кое от задълженията да погасят първо - данъци или осигурителни вноски, защото при неплащане на осигуровки хората губят осигурителни права.

Предвижда се разсрочване на плащания по молба на длъжника за по-дълги периоди и възможността първо да бъдат покрити главниците, а след това съответните лихви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!