Булгаргаз очаква газовата връзка с Гърция да заработи най-късно на 1 юли

Георги Ангелов 16 януари 2022 в 18:53 1515 0

"Булгаргаз" ЕАД очаква газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в експлоатация без повече забавяне, най-късно на 1 юли 2022 г., за да може да получава количествата газ по Договора в пълен обем. Това се посочва в позиция на "Булгаргаз" относно споразуменията за получаване на азерски газ на временен алтернативен газопровод в Гърция.

След като към началната дата на доставките от Азербайджан /31.12.2020 г./ договореното трасе за доставка, газовата връзка Гърция-България /газопроводът IGB/, не е изградено, "Булгаргаз" е поставен в положение не само да не може да получава газ съгласно Договора, но и да заплаща санкции. В преговорите "Булгаргаз", "Български енергиен холдинг" /БЕХ/ и Министерството на енергетиката са успели да договорят и да постигнат споразумение с азерския доставчик, според което "Булгаргаз" временно да получава газ на друг газопровод, през гръцката газопреносна мрежа на ДЕСФА, до 30.09.2021 г., посочват от дружеството.

Оттам заявяват, че сключените споразумения са изцяло в интерес на българската страна. С подписването им се изключва възможността азерската страна да активира наказателна клауза по Договора, отчитайки липсата на договорното трасе за доставка. Споразуменията са дали възможност на "Булгаргаз" и българския пазар да получават природен газ от Азербайджан от първия ден на доставка по Договора и България да стане една от първите държави в Европа с доставки на азерски газ, посочват от "Булгаргаз". Оттам допълват, че подписването на споразуменията не е еднолично решение на "Булгаргаз", а резултат на продължителен задълбочен професионален анализ и преценка.

Според "Булгаргаз" всяко отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода IGB поставя "Булгаргаз" и България във все по-неблагоприятна позиция в евентуални нови преговори за доставка на алтернативния газопровод с азерската компания. И до днес, "Булгаргаз" не е информирано от проектната компания, изграждаща IGB, кога точно ще бъде готова гръцката газова връзка. Временните договорености за доставка с азерската страна изтичат на 30.06.2022 г. и в случай, че газопроводът IGB не бъде въведен в експлоатация дотогава, отново ще възникне рискът азерската компания да активира наказателната клауза по Договора и да усвои предоставената от "Булгаргаз" и БЕХ банкова гаранция в значителен размер, информират от дружеството.

„Забавянето на интерконектора облагодетелства външен доставчик „Газпром експорт“, а зад този доставчик и плановете за развитие на газопреносната мрежа към Сърбия и Унгария безспорно е желанието на Русия, по чисто геополитически причини, да продължава да е доминираща като външен доставчик на природен газ“, каза преди дни председателят на КЕВР Иванов Иванов. Пред Свободна Европа Иван Иванов каза, че строителят на интерконектора не е внесъл документи за сертифициране на газопровода в КЕВР.

"Което автоматично означава, че не може на 1 юли този газопровод да влезе в експлоатация", каза Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови