Брюксел ще подкрепи България, ако реши да довърши АЕЦ ''Белене''

Зам.-председателят на ЕК: Въглищата нямат бъдеще, но трябва да подсигурим добро бъдеще за хората от райони с минодобив

OFFNews Последна промяна на 15 октомври 2021 в 09:37 17483 3

Снимка Lukasz Kobus/EC, архив

Брюксел ще застане зад България, ако тя реши да довърши АЕЦ „Белене“. Това става ясно от думите на зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той уверява, че ядрената енергия ще има роля в бъдеще, че ЕК няма нищо против използването ѝ, но всяка държава трябва да реши за себе си.

"Вземете разумно решение, проверете цифрите – какви са плюсовете и минусите. Вземете решение, за което ние ще ви подкрепим“, казва той в интервю за bTV.

Зам.-председателят на ЕК е категоричен, че "ядрената енергия има бъдеще, а въглищата скоро няма да имат история".

"Това, което трябва да подсигурим обаче е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив. Аз съм внук на двама миньори и приемам лично въпроса" - добавя Тимерманс, който е в София за участие във форума "Зеленият преход – решения и предизвикателства за България".

Зам.-председателят на ЕК, който отговаря за Зелената сделка, е уверен, че зелената енергия ще подсигури по-ниски цени на тока и че природният газ е добро решение.

Пактът налага преминаване от въглища на други видове гориво или други енергийни модели. Това поставя страната ни пред перспективата за закриване на "Мини Марица-изток", заради което миньори от най-голямото предприятие за въгледобив и производство на въглища  и основен източник за благополучие в старозагорския регион блокираха центъра на София преди дни.

Индикативната дата за прекратяване използването на въглища в България е 2038 г. Служебният кабинет все още не е изоставил варианта за договаряне с ЕК и за 2040 г.

Тимерманс избегна въпроса за евентуалното закриване през 2040 г. с думите, че не може да каже дали датата е подходяща, преди да е видял плана ни за възстановяване и устойчивост. Той обаче предупреждава: "Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо ще ни струва".

Той не очаква проблем за България заради забавеното внасяне на плана, който ще бъде разглеждан през следващите няколко месеца в Брюксел.

Обясни, че ситуацията с високите цени на тока е свързана с COVID пандемията. "Заради COVID намалява предлагането на газ, хората компенсираха с купуването на по-големи количества. Това е „перфектната буря“, но се надяваме, че е само временно положение и цените ще слязат надолу в началото на следващата година“, обясни зам.-председателят на ЕК.

На въпрос колко лично плаща семейството му за ток отвърна: 220 евро, но с увеличението знам, че няма да е достатъчно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22015

3

Стефан

17.10 2021 в 11:56

Да, гьолът първо трябва да се пресуши. Например, като се издавят в него зелените фанатици и фашисти.

1000

2

rincewind

16.10 2021 в 08:18

На "площадката" за АЕЦ Белене може да има само гьол за водопой на добитък. Даже и за това не става.

7352

1

kokoten

15.10 2021 в 10:14

А,Мартинчо Кратунковеца какво ще прави...сега ще почне едно насландисване и пак нищо нема да направим...Белене е единственото разумно решение,колкото и каквото и да казват разни празноглавци като Мартинчо,Стоян Михалев и останалата плеяда от "мозъци"....