България и още 9 страни членки на ЕС обявиха подкрепа за атомната енергия

OFFNews 11 октомври 2021 в 08:27 3201 0

10 страни членки на ЕС, сред които са България и Франция, обявиха подкрепа за атомната енергия и поискаха Европейската комисия да предложи включването ѝ в списъка на благоприятните за климата и околната среда енергийни източници, съобщава БТА.

Тя има роля в борбата срещу глобалното затопляне и допринася за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество, твърдят в статия Франция, България, Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария. Тя е отпечатана във френския в. "Фигаро" и още няколко европейски вестника.

Аргументацията им включва твърденията, че атомната енергия защитава европейските потребители от нестабилността на цените на фона на сериозното поскъпване на природния газ; че би отворила близо 1 милион висококвалифицирани работни места в Европа.

Включване на атомната енергия в списъка на благоприятните за климата и околната среда енергийни източници предполага достъп до "зелено" финансиране, отбелязва АФП.

Няма единодушие по въпроса в ЕС. Франция, Полша и Чехия защитават атомната енергия, но Германия и Австрия са нейни яростни противници. Много неправителствени организации определят технологията като рискова.

За Франция статията, подписана от министрите на икономиката Брюно Льо Мер и промишлеността Аниес Пание-Рюнаше, е възможност да изтъкне своя избор да заложи на атомните електроцентрали. Утре президентът Еманюел Макрон ще представи инвестиционен план на стойност няколко десетки милиарда евро до 2030 г., в който този сектор се очаква да заеме видно място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови