Борисов: За "Южен поток" няма подписан договор

Нели Чолашка 08 декември 2014 в 11:24 9151 11

Бойко Борисов

Проверката на документите за проекта "Южен поток", показа, че за него няма подписан дългосрочен договор, както и завършен финансов модел.

Това обяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите, които се събраха днес на извънредно заседание, за да приемат на първо четене Бюджет 2015 г.

В средата на миналата седмица той също се яви в Народното събрание, за да обясни какво се прави по проекта "Южен поток", след като руският президент Владимир Путин обяви, че го спира заради България и заплаши, че тръбата няма да мине през държавата ни, от което ще загубим 400 млн. евро.

Борисов обяви преди седмица, че не е запознат с всички документи по казуса, защото не може да ги открие и не може да каже какви ще са загубите за държавата, ако не се реализира "Южен поток".

След като е намерил и се е запознал с документите, той обяви, че твърденията за печалба от 400 млн. евро са спекулация.

„4,25 на сто външна възвръщаемост при заложена вътрешна от 8%. Прекомерна ниска тарифа за първите 15 години, когато БЕХ има нужда от пари да си плаща заема. Ниската тарифа би донесла малък дивидент, което означава, че БЕХ не може да си плаща вноските и периодът на възвръщаемост ще се увеличи, което значи по-висока лихва. След 24 година печалбата ще е оперативни разходи плюс 2 процента, което означава, че проектната компания може да работи на загуба“, съобщи Борисов.

Има намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите. До 2023 година БЕХ няма да получава дивидент, 2023-2040 година ще е 65 милиона евро на година, каза още Борисов.

Освен това, при положение че тръбата е запълнена наполовина, тарифата ще е намалената след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната кампания.

„При тези разчетите е невъзможно да се намери външно финансиране. Тези факти са красноречиви, за да спрем спекулациите по проекта колко е загубила страната ни“, обясни премиерът.

Пак твърдя, че е добре "Южен поток" да мине през България, но приходите ще са по-малки от очакванията, уточни Борисов.

Приходите, които биха дошли от изграждането на „Южен поток” от данъци, такси, обороти, ще са повече, отколкото приходите от самия транзит.

По думите му вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще преговарят тези дни в Брюксел за строителството на "Южен поток" по европейските правила.

Борисов уточни, че утре ще се проведе срещата на еврокомомисарят с всички енергийни министри в държавите,които участват по трасето на „Южен поток”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!