Борисов: Нашето вече работи. Отваряме крана и тръгва газ в двете посоки

OFFNews Последна промяна на 03 август 2018 в 15:23 3999 3

„Един от водещите приоритети в областта на енергетиката на настоящето правителство е изграждането на енергийната инфраструктура. Ефективното използване на капацитета на съществуващата газопреносна система и нейната модернизация са ключови условия за гарантиране на енергийната сигурност за България“. Това каза министър Теменужка Петкова по време на откриването на изградения транзитен газопровод между България и Турция в участъка Лозенец–Недялско.

В събитието участваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на енергетиката и природните ресурси на Република Турция Фатих Дьонмез, изпълнителните директори на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и на БЕХ ЕАД Петьо Иванов и други.

„Благодарение на новоизградената газопроводна отсечка в участъка Лозенец-Недялско се осигурява възможност за пренос на допълнителни количества природен газ по транзитния газопровод“, подчерта министър Петкова.

По нейните думи, с изграждането на отсечката се постига пълно съответствие и свързаност с турската газопреносна система. С въвеждането на обекта в експлоатация общият нов годишен капацитет на природен газ в посока Турция достига 1.7 млрд. куб. м. Изграденият лупинг е техническа предпоставка за осъществяване на двупосочни доставки на природен газ – както от България за Турция, така и от Турция към страната ни.

Министър Петкова припомни, че проектът е определен за проект от общ интерес за ЕС, което илюстрира неговата значимост за газовите доставки не само за нашата страна, но и за целия регион.

Пред участниците в церемонията изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов подчерта, че компанията ще продължи да работи усърдно за модернизиране на газопреносната мрежа в страната, което е основна предпоставка за реализация на газовия хъб Балкан.

Компресорна станция „Лозенец“ разполага с девет газотурбинни компресорни агрегата. В рамките на първия етап от проекта за модернизация на компресорните станции на българска територия бяха подменени два агрегата в Лозенец.

„Булгартрансгаз“ ЕАД обяви обществена поръчка за избор на изпълнител и на втория етап от обновяването на тези мощности. Предвижда се подмяна на още два агрегата на компресорна станция „Лозенец“. Реализацията на проекта цели гарантиране капацитета за пренос на природен газ към Турция, Гърция и Македония. Модернизацията на компресорните станции у нас ще повиши сигурността на доставките на природен газ и ще осигури техническа възможност за техния пренос към Европа.

"Чувал съм много мои колеги през годините да говорят за доставки на газ, за проекти, но на практика нула! А днес като отворим крана, ще може да има пренос на 16 куб. метра природен газ в двете посоки", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

С изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка капацитетът за пренос на природен газ от България за Турция ще се увеличи с 1.7 милиарда кубически метра на година.

„Докато другите се чудят къде и какво щяло да мине, нашето вече работи", каза премиерът Борисов и добави: „Благодаря на строителите и работниците, защото днес от всички наши съседни държави - ние сме готови!".

Министър-председателят напомни за договорките, които направихме в Анкара и в Москва, за продължението на Турски поток през нашия хъб за Сърбия, Македония, Австрия и Унгария.

„Това правим в момента – по европейските правила, със санкциите на ЕК", каза още Борисов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12162

3

поп Дръвчо

03.08 2018 в 17:05

Клоуните са си клоуни, а кюнецът си е полезен.

А към Гърция кога? Че имам нещо на ум.

2356

1

Бабатунде

03.08 2018 в 15:31

Защо си толкова прост бе Бойко... защо ни се падна такъв простак.
Първо Тошко селянина, сега Бойко охраната !