Quantcast

БНБ отчете срив на чуждите инвестиции за първите два месеца на 2014 г.

OFFNews Последна промяна на 15 април 2014 в 09:30 3891 10

Сериозен срив на чуждите инвестиции в България през февруари отчете вчера БНБ. Тогава у нас са влезли едва 41.3 млн. евро. Това е със 72.9% по-малко в сравнение със 152.5 млн. евро през миналия февруари.

Инвестициите са значително по-скромни и в сравнение с коригираните и завишени нагоре данни за януари, когато бяха отчетени 72.8 млн. евро. Така за януари и февруари у нас са влезли общо 114.1 млн. евро, пише „Сега".

В сравнение с първите два месеца на миналата година, когато инвестициите са били 223.3 млн. евро, намалението е с 48.9%.

Това ясно показва, че тенденцията за свиване на чуждестранните инвестиции се задълбочава. За цялата минала година в страната ни влязоха 1.229 млрд. евро - със 17% по-малко спрямо 1.481 млрд. евро през 2012 г. Според едно от последните проучвания на Българската агенция за инвестиции чуждите компании разпознават страната ни, но я заобикалят. Непрекъснатите нападки към големи външни инвеститори - индустриални предприятия и търговски вериги, както и натискът срещу ЕРП-тата със сигурност засилват тревожната картина и карат потенциалните инвеститори да са предпазливи.

На фона на започналия растеж в Европейския съюз данните за България стават все по-притеснителни. Според управляващите оживлението на европейската икономика, инвестициите, износът и вътрешното потребление ще доведат до по-висок растеж и у нас. Последната бизнес анкета на НСИ показа, че фирмите от индустрията смятат да намалят инвестициите си с 6%. Особено притеснителни са данните за частния сектор, който очаква да намали вложенията си за дълготрайни активи с 15.3%.

Изненадващо през януари и февруари статистиката отчете и сериозен спад на износа - с 5.9% общо за двата месеца в сравнение с година по-рано. Особено драстичен е спадът в експорта към т.нар. трети страни - с цели 14.2%. Засега няма и особено оживление при вътрешното потребление.

Данните рязко контрастират с изявленията на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, който на няколко пъти декларира, че в Министерството на икономиката се разглеждат куп предложения на големи инвеститори за милиарди левове. "Работим по 33 проекта на стойност 2.2 млрд. лв., по които ще бъдат разкрити около 7100 нови работни места", заяви министърът миналата седмица. И допълни, че 6 от тях били за заводи. Става въпрос за инвеститори, поискали да получат т.н. клас А и съответно - облекчения от държавата.

На запитване на "Сега" кои са новите проекти, по които експертите на Стойнев работят, от ведомството обясниха, че от 2011 г. до момента са сертифицирани 34 проекта, които са свързани с различни видове производства, логистични паркове, болница, складови бази и др. В процес на сертифициране били 14 нови проекта за аутсорсинг, индустриални зони, машиностроене и електротехника, транспорт и логистика, ИТ, строителство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2014 в 16:29

... абе Тонева ли си, Поликсения ли си не моя те Фана...
ама кво си се затръшкала... то нашто е дребна работа... я глей Медведев как е заревал като пред Уволнение... (вече не биели негрите ами...)

http://www.utro.ru/articles/2014/04/15/1189366.shtml

... хахахахахахахаха

... а доларът пада!... от 13,50 на 12,00 гривни за долар... а рублата не можа нещо да се "урЕди"... тюх, язък...

15.04 2014 в 15:52

Като сте написали колко милиона са ВЛЕЗЛИ, да бяхте написали колко милиона са ИЗЛЕЗЛИ - ограбени от чуждите "инвеститори"
Защото едно е печалбата да е за България ,а друго е да отива в офшорните сметки , а т.нар. инвеститори все да реват ,че са на загуба,че да не плащат и данъци.
Малко бяха субсидиите за експанзията на големите търговски вериги, малко им бяха привилегиите, общинските земи и какви ли не още глезотии , ама били репресирани горките.
Как може да има толкова продажни медии и толкова дребнави души, които да пишат подобни помии??! .Няма да се оправи тая държава с толкова алчни мижитурки.

15.04 2014 в 15:17

... айде ся ооооще малко да се напънете, по Бат Бояновски... щото той и данъци не е събирал от Народа си, на таксите и данъци от съседите, пердимно хазарския кхаганат, го е карал. Ма на хазарите не са им викали инвеститори, като на сегашните емигранти, щото са едно и също по смисъл. А за новите строежи повинност са дължали Велможите... айде де - ей го де е белене...

... хахахахахахахахахаха

15.04 2014 в 14:47

Прекрасна новина . не ни трябват чужди "инвеститори', тоест грабливи хиени , които ни превърнаха в евтин работен добитък и обслужващ персонал . Тези т.нар. инвеститори генерират в пъти по-големи печалби у нас, а плащат в пъти по-малки заплати и ако някой идиот си мисли,че са дошли за наше благо и да инвестират, значи е пълен идиот.

15.04 2014 в 10:48

Предвид кризата в Украйна, зависимостта на страната от Русия и про руската ориентация на водещата партия, стегнацията на управляващите върху частния сектор, тежката бюрокрация, липсата на нормална инфраструктура и още куп други липси на условия за развитие за частен бизнес... и 41.3 млн. евро са ни много.

15.04 2014 в 10:45

... инвестираш в България(ЕС) - получаваш Виетнам...

... хахахахахахахахахаха

15.04 2014 в 10:21

Нормално!

15.04 2014 в 10:10

Ама чакайте...нали БСП премахнаха страха в България?

Тия инвеститори защо само бягат и се страхуват?

Да не би ...БСП да са лъжливи и крадливи подлоги, които когато дойдат на власт започват да изнудват всички големи и малки чужди фирми?

Нее...не би могло да е така. Нали всички тролове ни обясняват какъв експерт е ореха?

15.04 2014 в 09:52

Какво да се очаква с тия чугуни в управлението и онзи експертен боклук кухия орех.

15.04 2014 в 09:40

Здрасти.