БНБ: Бойко Борисов не е собственик на банка у нас

OFFNews 05 ноември 2021 в 18:17 4427 5

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България.

Това съобщиха от БНБ ден след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че бившият премиер е собственик на банка. Според Рашков парите за строежа на автомагистрала "Хемус" "са преминали през банка, собственост на Бойко Борисов". "Със собственика на тази банка Борисов преди години е имал общи фирми", бе категоричен Бойко Рашков. 

Борисов пък призова Рашков да назове банката, заплаши го със съд и обясни, че вътрешният министър действа от името на президента и кандидат за втори мандат Румен Радев.

От БНБ обясняват, че данните за членовете на органите на управление и акционерите с акционерно участие над 10% във всяка банка в България се публикуват в тримесечното издание "Банките в България" и те са достъпни на интернет страницата на БНБ на български и английски език. 

БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 сто от капитала на банка в България, уточняват от трезора.

"Банковата система е предпазена от непремерени изказвания в публичното пространство, вследствие на изградената надеждна надзорна и регулаторна рамка. Добра международна практика е политиците да се въздържат от подобни изказвания", пише още в съобщението на БНБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

5

pisnamiotmutri

05.11 2021 в 19:49

1. Не е казал ама БНБ услужливо изкривява темата за да тушират авторитета на Рашков и разбира се медиите я подхващат

5827

4

pisnamiotmutri

05.11 2021 в 19:48

БНБ прави кризисен ПР на мутрата Борисов. На всички е ясно, че подобно криминално лице няма как да има банка на свое име. Същото е и с водещите медии.

89

2

bat.galin

05.11 2021 в 19:25

тя и цвета не е минетчийка , ама си духа...
бнб какво мисли по темата ?

1807

1

ponti

05.11 2021 в 18:27

Б. Рашков не е казвал, че ББ е "собственик на банка", а че в схемите е участвала банка, с чиито собственик ББ е имал съдружие във фирми в миналото. Всички се хвърлиха ДОРИ БНБ!!! по интерпретацията на ББ, че било казано, че бил собственик на банка, което е подвеждащо. Не съм изненадан - от БНБ никой не беше пипнат за грабежа на КТБ. Сега връщат жеста.