Бизнесът пести по 124 млн. лв. годишно от административни облекчения

OFFNews 21 септември 2017 в 14:42 2636 0

Бизнесът пести по 124 млн. лв. годишно от административни облекчения

От май 2015 г. до края на юни 2017 г. са изпълнени общо 79 мерки за намаляване на административната тежест, с което бизнесът е спестил 124.4 млн. лева годишно. Това са 26% от планираното намаление с 30%, показва отчет за изпълнението на третия план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса. В него са предвидени общо 130 мерки за намаляване на административната тежест, реализирането на които ще облекчи бизнеса със 144.5 млн. лева годишно.

В периода 1 януари - 30 юни 2017 г. са изпълнени 8 мерки от компетентността на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката, Министерството на земеделието, храните и горите, Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) и Националната агенция за приходите (НАП). В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла със 3.1 млн. лева годишно.

През отчетния период беше прието изменение на Наредба за одобряване на типа на тахографи и тахографски карти и за изискванията, условията и реда за регистрация на лицата, които извършват монтаж, проверка или ремонт на тахографи. С направените промени се намалява срокът за издаване на удостоверение при промяна на обстоятелствата за вписване в регистъра на лица, извършващи монтаж или монтаж и ремонт на тахографи, от 30 на 15 дни, и се предоставя възможност за подаване на документи по електронен път.

Сред най-важните изпълнени мерки е подписаната на 22.05.2017 г. инструкция между ДФЗ и НАП за взаимодействие и обмен на информация, което допринася за намаляването на административната тежест за бизнеса с около 2.6 млн. лева годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови