Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Бизнесът ще пести над милион годишно от данъчни промени

OFFNews Последна промяна на 25 август 2017 в 11:34 1203 1

Над 1,1 млн. лв. ще спести бизнесът годишно от една от предлаганите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които са публикувани от Министерство на финансите за обществено обсъждане.

Това е предложението юридическите лица, които не са осъществявали дейност и са освободени от подаване на годишен отчет, да не са длъжни да подават годишна данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане и да обявяват годишни финансови отчети в търговския регистър. Според анализ на НАП тази мярка ще спести разходи за преводи, транспорт, заплати на служители на близо 200 000 фирми, които сега изпращат в НАП своите декларации и обявяват в търговския регистър финансовите си отчети, без да имат дейност.

Проектът на ДОПК предвижда и други облекчения за гражданите и представителите на фирмите. Сред тях са нововъзникващите дружества да могат да заявяват доброволна регистрация по ЗДДС, едновременно с регистрирането си в Агенцията по вписванията. Регистрацията ще се осъществява по облекчена процедура, а фирмите ще си спестят посещението и в две институции.

С проекта на ДОПК се предлага да отпадне и задължението при регистрация по Закона за данък върху добавената стойност фирмите да представят опис за наличните активи. Предвижда се също така НАП да може да предоставя информация за наличие или липса на задължения на други компетентни органи по служебен път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови