Биволъ: Български банки излизат от досиетата FinCEN

OFFNews 23 септември 2020 в 11:35 16396 2

Офшорна фирма със сметка в българска банка плаща 31 милиона долара на друга офшорна фирма със сметка в държавната Българска банка за развитие (ББР). Първата офшорка е на лице, свързано с трафик на оръжия за Ислямска държава, а другата е на печално известен български оръжеен търговец, партньор на Боян Петракиев – “Барона”.

Това съобщи разследващият сайт Биволъ, като се позова на данни от Досиетата FinCen – изтекли топ-секретни доклади за съмнителни финансови трансакции, събирани от американската Мрежа за противодействие на финансовите престъпления към Министерството на финансите на САЩ. Българската медия е сред партньорите от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), работещи по разкриването на аферата.

Въпросният превод е извършен на 1 ноември 2016 г. Фирмата със сметка в банка Пиреос се казва Heptagon Global Trading и е регистрирана в Дубай. Тя изпраща 31 милиона долара по сметка на сейшелската фирма Osiris Global Trade, която е в Българска банка за развитие. Тъй като преводът е в долари, той е минал през кореспондентската банка The Bank of New York Mellon. Тя е докладвала за съмнителния превод на FinCen месец и половина по-късно в началото на 2017 г.

В подробния доклад за сделката е отбелязано, че Heptagon Global Trading е регистирана в Дубай и има уеб сайт, който обаче не дава информация за собственика. За Osiris Global Trade, регистрирана на Сейшелите се предполага, че е куха фирма. Не са открити данни за собствениците.

Heptagon Global Trading е на американския оръжеен търговец Хелмут Г. Мертенс. Тя е имала филиал в САЩ, който е закрит през септември 2017 г., пише Биволъ.

Мертенс има интересна биография. Той е син на немския есесовец Герхард Мертенс, който през 1943 г. участва в акцията на нацистките командоси на Отто Скорцени, освободили от плен Бенито Мусолини. След войната Мертенс-баща е вербуван от ЦРУ заедно с Отто Скорцени и двамата основават фирмата за търговия с оръжия Merex AG, използвана за тайни доставки на немско оръжие с благословията на немските служби. Бившият шеф на разузнаването на Чили Мануел Контрерас твърди в мемоарите си, че Мертенс снабдявал режима на Пиночет с оръжия и хеликоптери.

Факт е, че в България няма законово ограничение да се откриват сметки на чуждестранни фирми регистрирани в офшорни дестинации. Но във всички случаи фирма с такъв предмет на дейност, оперираща с десетки милиони долари и със собственик свързван с трафик на оръжие, би трябвало да бъде сериозно проучена както от банката, така и от българските служби.

Фирмата Osiris Global Trade, която е получила 31 милиона долара от Мертенс е със сметка в Българска банка за развитие и е собственост на Александър Любомиров Димитров.

До края на 2019 г. “Осирис Глобъл Трейд Лимитид” е собственик на българската фирма “Оро Инвестмънтс”. В декларацията за действителните собственици на това дружество е посочен Александър Димитров.

Същият Александър Димитров е собственик и на фирмата “Алгънс”, която има лиценз за търговия с оръжие. Специалитетът на “Алгънс” е да изкупува залежали партиди оръжия и муниции съветски модел и да ги пласира на международния пазар в Азия и Африка. Този бизнес процъфтява покрай програмата на Пентагона за въоръжаване на сирийските бунтовници.

България е един от големите доставчици на оръжия по програмата на Командването за специални операции към Министерството на отбраната на САЩ (SOCOM), както показа разследването “Убийствен удар“, получило няколко международни награди за разследваща журналистика.

Но през юни 2015 г. една от гранатите доставени от “Алгънс” се взривява на полигона в Анево, нает от фирмата. Взривът убива американския инструктор Франсис Норвило от Тексас, баща на две деца, припомня Биволъ.

Тръгвайки по следите на този инцидент американският сайт Buzzfeed разкри, че “Алгънс” е партньор на американската фирма Purple Shovel, получила американски обществени поръчки за 26.7 милиона щатски долара за доставка на оръжия за Сирия.

Но също така разследването разкрива, че Димитров има връзка с Боян Петракиев – „Барона“, едно от знаковите лица на организираната престъпност у нас. Преди да се захване с оръжейния бизнес, Димитров е съдружник с Барона във фирмата “СИБ Метал”, която изкупува скрап, пише разследващият сайт.

След публикацията редакцията на OFFNews получи становище от банката правоприемник на Пиреос. Ето какво гласи то:

"Във връзка с публикация в сайта bivol.bg от 23 септември 2020 със заглавие „ДОСИЕТАТА FINCEN: ДЪРЖАВНАТА ББР ОБСЛУЖВА СМЕТКИ СВЪРЗАНИ С БАНДИТИЗМА И ОРЪЖИЯ ЗА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА“, бихме искали да заявим, че посочената от вас информация за офшорна фирма Heptagon Global Trading със сметка в Пощенска банка не отговоря на истината, въпросната фирма никога не е била клиент на Пощенска банка и никога не е имала сметка в нея.

С оглед на факта, че публикацията от днес уронва престижа и доброто име на Пощенска банка, очакваме вашата медия да публикува опровержение. В противен случай ще бъдем принудени да потърсим правата си по съдебен ред."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

24.09 2020 в 07:07

Бивол легна кат биволица по пладне, да?
Поредните чекиджии, аман.

10571

1

Hissarion

23.09 2020 в 17:24

Доколкото се разбира всичко това е покровителствано на всеки етап от Големия Бял Брат отвъд океана. С други думи е съвсем легално и демократично.