БЕХ разреши на БАН да публикува доклада за АЕЦ 'Белене'

OFFNews 05 декември 2017 в 21:29 2911 0

Снимка pixabay

Българският енергиен холдинг дава съгласието си Българската академия на науките да публикува доклада за АЕЦ "Белене", става ясно от прессъобщение на холдинга.

В отговор на постъпило искане от БАН Съветът на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД взе днес решение, с което дава съгласието си БАН да публикува на интернет страницата си предадените материали по сключения между БЕХ ЕАД и БАН договор за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката), гласи съобщението на БЕХ.

Публикуването на доклада за АЕЦ "Белене" ще стане при съобразяване с поверителността на определена информация, касаеща Дружествата от БЕХ група, поясниха от енергийния холдинг.

За да се избегнат спекулациите за намеса на енергийното министерство и Българския енергиен холдинг, учените от БАН поискаха докладите им да бъдат разсекретени и публикувани изцяло.

В междинния доклад, който се появи на платформата за анонимно споделяне Balkanleaks, е записано, че АЕЦ "Белене" не е изгодна при нито един от 90-те проиграни варианта, включително и при много високи международни цени на електроенергията през следващите години.

Преди това, на 16 ноември, докладът на БАН бе публично представен и тогава се твърдеше, че има възможност проектът за АЕЦ "Белене" да бъде жизнеспособен и печеливш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!