БДЖ даде на прокурор един от собствениците на ПИМК

OFFNews 01 юни 2022 в 16:55 13185 0

бизнесмен
Съсобственикът на ПИМК.

БДЖ ще сезира прокуратурата за опит за измама при разпореждане с имоти на дружеството „БДЖ-Трансимпекс“ АД, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

„БДЖ-Трансимпекс“ е контролирано през годините от Васил Крумов Божков, а от началото на януари 2022 г. собственик на 65% от капитала на дружеството е „Капитол Билд 2“, което е съсобственост на Илиян Филипов, уточняват от ведомството на Николай Събев.

От министерството посочват, че от 2004 г. насам, "поради действия и бездействия на тогавашните управляващи, „Холдинг БДЖ“ ЕАД изцяло губи контрол върху управлението на дружеството".

Опитите да се прехвърлят имотите в ущърб на „БДЖ – Трансимпекс“ АД, започват от февруари 2022 г. Единият от собствениците на транспортната фирма ПИМК, в качеството си на член на съвета на директорите на дружеството, в което БДЖ има 35%, е гласувал, заедно с другите двама членове, за прехвърлянето на терен с размер 49 декара към трето дружество. Съветът на директорите на „БДЖ-Трансимпекс“ АД е приел като цена за апорта „пазарна“ оценка от 60 евро за квадратен метър, като в действителност цените на терените в района са не по-ниски от 350 – 400 евро, заявяват от ведомството на Събев.

БДЖ ще заведе жалба и срещу оценителите.

Теренът се намира в района на Централна гара София, и е представлявал непарична вноска на БДЖ при учредяването на съвместното дружество с „Трансимпекс“ АД през 2004 г.

Междувременно е имало искане и да бъдат изкупени акциите на БДЖ по номинал, като този процес е спрян след намесата на министър Николай Събев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови