БАН съсипа от критики членството ни в ЕС: Едно време колко мотокари произвеждахме...

OFFNews 05 юни 2017 в 12:35 37777 25

Икономическият съветник на бившия премиер Жан Виденов (1995-1997 г.) проф. д.и.н. Иван Ангелов, който преди време бе осветлен като агент на Първо главно управление на ДС под псевдонима "Антон", съсипа от критики членството на България в Европейския съюз на официална пресконференция на Института за икономически изследвания при БАН. 

Темата й бе представянето на годишния доклад за икономическото развитие на България през първите 10 години от членството ни в ЕС.

Според Ангелов заради членството в ЕС страната ни преждевременно е изключила четирите малки блокова на АЕЦ "Козлодуй", въпреки подкрепата на Международната агенция за атомна енергия за оставането им в експлоатация.

"10-12 млрд. евро е част от цената, която плащаме от спирането на блоковете на централата", изчисли виденовият съветник.

Според него членството на България в ЕС е ограничило националния ни суверитет и сега заради Брюксел страната ни не можела да строи АЕЦ "Белене"  и газопровода "Южен поток".

"Вече плащаме 1 млрд. лева членски внос на година. Плащаме за мигрантите между 600 и 1000 лева на човек на месец, а средната пенсия е 330 лева. Добре че не им харесва тук и си тръгват бързо", продължи с хибридните аргументи професорът.

Според него участието ни в единния европейски пазар също трупало огромни загуби за България, тъй като продуктите ни били с ниска конкурентоспособност. Той посочи, че само при три от "важните продукти" сме увеличили износа на страната - електроенергия, пшеница и царевица. Ангелов все пак обясни, че това не се дължало на заговор, а на това, че България не била готова още за свободния пазар. Затова според него решението било в налагане на протекционистични мерки в интерес на родните производители.

"Едно време колко електрокари, мотокари, цветни телевизори произвеждахме, сега - нула. Дори доматите преди бяха 809 000 тона на година, сега са 122 000 тона. Имахме 8,6 милиона овце, а сега 1,330 милиона", посочи вредите от ЕС икономистът Ангелов.

Според него членството ни в общността довело и до рязко намаление на потреблението и днес българинът консумирал в пъти по малко месо, яйца и прясно мляко.

Освен това страната ни страдала много от изтичането на мозъци.

"Младите наши хора, в чието образование са инвестирани милиони, раждат деца в чужбина, а 80 процента от тях едва ли ще се върнат", прогнозира професорът.

Според него ръководителите на ЕС ни третирали неравнопоставено.

"Държавата не може да помага на предприятия в тежко финансово положение, за да не се намесва на свободния пазар. Това се прилага към малките страни, но големите икономики изхарчиха трилиони за оздравяване на финансови и нефинансови институции по време на кризата. А на нашето БДЖ не дават", разгневи се Ангелов.

Според него очакванията на българите за по-добър живот след влизането ни в ЕС не са се сбъднали и сега общността трябвало да се реформира напълно. За Ангелов правилната посока била не само да изпълняваме заповеди, а общността да стане "гъвкава европейска конфедерация на независими държави".

В представата на червения професор в бъдещия ЕС националното законодателство трябвало да е водещо, а не евродирективите и всяка страна трябвало да има право на вето по важни въпроси, засягащи фундаменталните национални интереси.

Според професора в областта на сигурността, здравеопазването и образованието днес България е в по-лоша ситуация в сравнение с 1989 г., но не отрече, че имало и положителни неща.

"Сега цялата България страна е Кореком", отчете възрастният професор.

Все пак в крайна сметка Ангелов призна, че членството ни в ЕС било безалтернативно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

27

Стефан

05.06 2017 в 21:43

Чакаха. Просто ходеха на работа, чакаха, а после влизаха вътре, и започваха да живеят. Без на някой и да му мине през ума, че банката утре може да го изхвърли от къщата му. А вноските бяха стотинки.
Просто плащането и получаването бяха разменени, спрямо сега. И?
Няма ли да кажеш нещо за нямането на банани и жизнено важните за тебе дантелени кюлоти?

12319

26

Чичо ви

05.06 2017 в 20:59

"...и чакаха с по 10 години за кола или жилище."

Чакаха такива като тебе, дето искаха да получават наготово или пък са били с ръце в задника! Моите родители работеха и 20г. изплащаха заем, с който бяха купили апартамент. А баща ми за 600 долара през '78 взе един смачкан до неузнаваемост Форд Таунус 17М и за 6-7 месеца го направи кола, с двете си ръце. Така че не ми обяснявай на мене как само с привилегии ставало! И преди, и сега става, ама се иска акъл и можене!!!