Бъдещето е на финтех решенията

Адриана Пеева 24 февруари 2020 в 16:03 5258 0

Аmazon пусна специализирано издание Agustun Rubini - “Fintech Founders”. Книгата представя 70 вдъхновяващи профила на едни от най-иновативните и успешни основатели в сферата на финансовите технологии и отрежда важно място сред тях на Христо Георгиев, основател и изпълнителен директор на myPOS World. По този повод OFFNews разговаря с него.

- Г-н Георгиев, вие попаднахте сред 70-те най-вдъхновяващи личности в сферата на финансовите технологии и книгата на Agustun Rubini - “Fintech Founders”, разпространявана от Amazon. Как се стигна до това високо признание, при положение, че като че ли в България все още се знае твърде малко за това какво е финтех, а още по-малко за българските успехи в тази област?

- Здравейте, благодаря ви за интереса към книгата и към моя опит в областта на финтех индустрията. Всъщност, той стартира още от 2000-та година насам, когато Европа стана свидетел на бум в създаването на софтуерни решения, както и на промени в европейското законодателството – излязоха първите директиви за платежни услуги. Практически, с тях се даде „карт бланш“ на небанкови финансови институции да осъществяват платежни услуги и да се конкурират с традиционните банки.
Аз и екипът ми видяхме голям потенциал в тези промени, и оттогава насам създадохме редица продукти, които позволяват на потребителите да правят и приемат картови плащания, да разменят средства помежду си и да менажират паричните си потоци по един достъпен и лесно разбираем за тях начин.

По естествен път, тези продукти бързо излязоха от рамките на България – поради икономическата и функционалната си ефективност – и се възприеха от десетки хиляди потребители в цяла Европа.

В Източна Европа, обаче, все още се борим със стереотипите дали е безопасно да се правят електронни плащания, сигурно ли е да се работи с финтех компании вместо с банки и т.н., и това все още поддържа известно недоверие към новите финансови решения. Но за щастие, развитието на технологиите и на глобалните комуникации помагат в положителна посока.

Конкретният продукт, който е привлякъл вниманието на автора на “Fintech Founders” е myPOS, който е разрабтен от български екип и завладя малките и средните търговци в Европа, защото им предложи едни от най-удобните условия за приемане на картови и електронни плащания и незабавен достъп до парите, които са спечели - 24/7, на много конкурентни цени.

- В книгата сте определен като „game changer“ на пазара на иновативни финансови услуги, възприемате ли се за такъв?

- Аз се възприемам първо като човек, който не обича посредственото и не се задоволява единствено с това, което е на разположение в момента.

Моята страст и любопитство към новите платежни технологии ме подтикнаха да стартирам първата си компания SiS Technology AD на 19-годишна възраст. После ме отведоха отвъд това да предоставяме просто картови продукти и картови разплащания и да започнем да добавяме функции и услуги, които допълнително улесняват потребителите - като възможността да изплащат покупките си разсрочено единствено чрез SMS или да получават обратно кеш за покупки направени с определен търговец. Този модел беше добре приет както от купувачи, така и от търговци и за няколко години успяхме да абонираме повече от 5000 търговци и 300 000 клиенти. До мен бяха дългогодишните ми партньори Свилен Савчев, специализиран в системите за търговия на дребно, и Явор Петров, разработващ платформите за обработка на карти и авторизация. Тези технологии и нашето ноу-хау за комбиниране на софтуер за продажба на дребно и карти бяха основите на първата ни институция за електронни пари - iCard AD, стартирана през 2008 г. и превърнала се в уникален независим технологичен център, директно интегриран с всички картови оператори, и обработващ картови плащания от цял свят. По-късно, през 2014 г. под шапката на iCard се роди и продуктът myPOS, който пък е насочен изцяло към малки и средни бизнеси.

- Вие сте привлекли внимание с иноваторския финансов продукт myPOS, разкажете повече за него.

Накратко казано, myPOS решава проблема на малките бизнеси и предприемачи да приемат картови плащания и да обслужват клиенти, които се разплащат електронно, като им дава достъп до платежни инструменти, които преди това са били достъпни само за големи фирми и корпорации. С други думи прави ги конкурентни, независими и им дава възможност да се разрастват без много разходи и дългосрочни договорни взаимоотношения.

myPOS е „пакетно“ решение – освен самия ПОС терминал, бизнес собственикът получава и безплатна онлайн сметка, където постъпват всички получени плащания буквално за секунди, а той може да използва своята myPOS бизнес дебитна карта (също част от пакета) за незабавен достъп до средствата в сметката си или да прави преводи, чрез своята сметка.
myPOS предлага този пакет на еднократна цена за терминала плюс малка такса от всяка трансакция на POS терминала и без никакви стартови или месечни такси. Тази простота и незабавният достъп до средствата е много привлекателна за малките търговци.

Разбира се, зад тази семплост в потребителското изживяване стоят много години технологично развитие и интеграция с картовите оператори, които ни позволяват да свържем приемането на плащания с карти и с незабавния достъп до пари в сметката.

- През последните месеци много от банките у нас повишиха рязко различни такси за клиентите си. Отваря ли това още повече възможности за новонавлизащи финтех решения?

- Определено накланя везните в полза на финтех решенията, които винаги са по-прости и по-близко до нормалния и модерен човек, както и спестяват много разходи и текущи такси, точно поради технологично оптимизираното продуктово предложение.

- Колко са клиентите на myPOS и какви са амбициите Ви оттук нататък?

- Този месец (февруари) myPOS празнува шест години от официалното си представяне на Световния Мобилен Конгрес в Барселона през 2014 г. и сме горди да отбележим 100,000 бизнес клиенти на повече от 30 европейски пазари.
Амбицията ни е да удвоим тази цифра много скоро и да станем най-предпочитаното платежно решение за бизнеси в цяла Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови