АЕЦ „Козлодуй“ ще използва ново руско гориво от 2016 г.

OFFNews 02 юни 2015 в 11:36 3927 2

АЕЦ „Козлодуй“ ще използва подобрено свежо гориво от лятото на 2016 г., тъй като е договорила смяна на вида на топлоотделящите елементи, с които се зареждат V и VI блок, с руския доставчик ТВЕЛ, собственост на „Росатом“.

Това обяви директорът на централата Димитър Ангелов по време на изложението „Атомекспо“ в Москва.

Промяната била договорена още през 2014 г., допълни вицепрезидентът на ТВЕЛ Пьотр Лавренюк.

По думите на Ангелов новото гориво е с подобрена конструкция на прътите с обогатените уранови таблетки. То ще направи реакторите по-ефективни. Освен това е по-евтино и безопасно, категоричен е директорът на АЕЦ „Козлодуй“.

Той обясни, че горивото е с 5% по-евтино от използваното до момента и по този начин централата ще спестява по около 10 млн. лева на година.

Преди да започне използването на новото гориво обаче то трябва да бъде сертифицирано от Агенцията за ядрено регулиране.

АЕЦ „Козлодуй“ и руската ТВЕЛ очакват да получат одобрение до края на годината. Ако това се случи, през февруари–март 2016 г. да бъдат направени първите доставки на новите пръти, които да бъдат заредени по време на плановите ремонти следващото лято.

Отработилото гориво пък ще може да се връща в Русия, където ще бъде преработвано и съхранявано. Другият вариант е то да бъде предавано на френската „Арева“. Крайното решение обаче ще бъде взето след обявяване на обществени поръчки, уточни Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови