90% от хората на минимална заплата няма да си върнат авансовия данък за 2014 г.

OFFNews 25 декември 2014 в 13:25 2256 1

Над 90% от хората с минимални доходи през 2014 г. няма да могат да получат обратно авансово удържания им данък заради ограниченията при ползване на облекчението.

Причината е, че освен минималното възнаграждение хората са получавали други необлагаеми доходи като добавки за гледане на дете, минимални лихви по дебитни карти, ваучери за храна, социално облекло, командировъчни и др., съобщава в. "Сега".

Така кръгът от хората, които ще могат да ползват данъчното облекчение, е силно ограничен и се очаква да е около 20 000 души, показва анализ на Националната агенция за приходите (НАП).

По данни на НАП хората, които са получавали минимален доход през цялата 2014 г., надхвърлят 200 000 души.

На извадков принцип са изследвани подробно доходите на част от тях и е установено, че при над 90% от случаите съответните лица са получавали и други необлагаеми доходи и нямат право да ползват данъчното облекчение.

Облекчението беше въведено преди година по предложение на БСП, но беше отменено за следващата година от ГЕРБ с мотива, че от него могат да се възползват реално малко хора, а в същото време коства много административни разходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!