49 огнища на АЧС у нас. Убити 203 000 свине. Платени 70 млн.лева: равносметката на министър Танева

OFFNews 17 януари 2020 в 20:51 2664 0

Десислава Танева

Снимка Infomreja.bg

Към 2019 г. на територията на България са регистрирани 49 огнища на болестта Африканска чума при домашните свине. Въпреки това обаче, в страната ни все още има силно развито свиневъдство.

Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на Международната конференция на високо равнище на тема „Бъдещето на световното производство на свинско месо под заплахата от Африканска чума по свинете“ в Берлин, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Земеделският министър поясни, че от 2018 г. до сега е засегнато 15 % от поголовието на свинете-майки в индустриалните ферми в България.

Пред журналисти Десислава Танева коментира, че към момента от навлизане на заболяването на територията на България са евтаназирани 203 000 свине. Изплатени са близо 70 млн. лв., включващи средства за обезщетения на стопаните и разходи за дейности по превенция. Страната ни очаква и съфинансиране от Европейската комисия. „Към настоящия момент сме получили над 13 млн. евро и остават малко под 10 млн. евро, които ще ни бъдат възстановени“, уточни Танева.

Пред форума тя призова за синхронизиране на законодателствата на всички европейски държави.

„Трябва да приемем утвърдени единни стандарти за по-високи мерки за биосигурност в свинекомплексите, както и нови правила за обезщетения и репопулация. Целта е да елиминираме спекулацията около цената на свинското месо и да направим финансово отговорни стопаните“, каза тя. Министър Танева изтъкна необходимостта да бъдат разграничени последствията при домашната свиня и при дивите свине.

Тя допълни, че географското положение на страната ни предполага огромен натиск от проникване на екзотични болести, нетипични за общността.

„В Европа към момента от проникване на болестта в 12 страни са регистрирани 3 900 огнища, а засегнатите свине са над 1 милион. Намалението на поголовието увеличава цените на свинското месо навсякъде и носи щети за всеки данъкоплатец в общността. Това води до силен инвестиционен натиск в сектор свиневъдство“, поясни министър Танева.

Според нея ако една страна е засегната от чума 3 години, тя изпада в изключително рискова ситуация, а в същото време остава задължението за компенсация от данъците на европейския бюджет.

„Рисковете от пренасяне на болестта са свързани с преноса на храна, в същото време няма вътрешни граници, проблем е, когато проверяваш багажа на туристите. Това са детайли, които следва да се изчистят, за да може всички мерки, които трябва да се вземат за профилактика, превенция и борба с АЧС да могат безпрепятствено да бъдат прилагани. Сега, когато има -километрова зона около огнище, можеш да спреш достъпа до коли и хора, но не можеш да направиш това на вътрешна граница в ЕС“, каза още министър Танева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови