29 награди за професионалисти и учащи в конкурса Българска мебел на годината

OFFNews 14 март 2024 в 13:27 1238 0

награди
Раздадоха 29 награди за професионалисти и учащи в конкурса Българска мебел на годината.

Голямата награда за победителя, събрал най-много точки от всички категории в десетото юбилейно издание на конкурса „Българска мебел на годината“ с гласовете на журито е Тableх8 по дизайн на Илиан Милинов с производител Мебели Драги. Призът на победителите връчи Бистра Шишкова, издател на списание МD на церемония в Интер Експо Център в рамките на изложението Експомебел.

На Тableх8 беше присъдена и първа награда в категорията за реализирани продукти в подкатегория „Офис мебели“. Второто място в нея е за Popup Desk на Ай Архитект Дизайн, а третото за Office PEreception Desk на Ен Тре Студио с производител Конкрета. Те получиха своите грамоти и награди от д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Конкурсът предизвика голям интерес и в него участваха общо 64 проекта в двете основни категории за реализирани продукти и коцептуален дизайн. Деветчленното жури оцени отделно работите на професионалистите от тези на учащите.

В най-представителната категория на реализирани продукти от професионалисти бяха раздадени награди в още няколко подкатегории. В „Мебели за съхранение“ първото място отново е за дизайн на Илиан Милинов, но този път за неговия шкаф Hestia, чийто производител е Колорадо. Наградите връчи Даниела Ангеловска, мениджър „Продажби“ в Кроношпан България. Второто място е за Harmоnica shelving на арх. Юлиан Пиперов, а третото за модулна система Adora, чийто дизайнер и производител е студио KAID.

В подкатегория „Детски мебели“ първата награда е за бебешка кошара COSH, дизайнeр Светослав Тодоров, ESEL студио, производител е Пролайн. Боряна Петрова, гл. асистент в ЛТУ, катедра „Интериор и дизайн на мебели“ връчи наградите в подкатегория „Други елементи за интериора“ и победител в нея е Декоративна стена Dream, дизайнер Йово Божиновски, производител Пролайн.

Наградите в раздел „Столове и маси“ раздаде Галин Господинов, член на журито на конкурса „Българска мебел на годината“ и многократен участник и победител в него, управител на GS Malmgren interior, бивш председател на УС на БКДМП. В нея първото място е за Smart Desk, дизайн Калоян Василев, производител KV Design.

В категорията „Концептуален дизайн“ сред професионалистите на трето място е Мултифункционална мебел Condanse на Десислава Средкова и студио Облак. Втора награда спечели проектът за детски модулни мебели Rollin на Диана Василева, а първото място е за О’Плетка на Love2Design. Студиото спечели и специалната награда за най-добре представен проект от професионалистите, както и наградата на публиката.

За първи път тази година в конкурса имаха възможност да участват и студенти, и ученици от професионалните гимназии и университети от цялата страна и чужбина. Включиха се 38 млади таланти, които подадоха общо 45 проекта в двете категории – концептуален дизайн и реализирани продукти. Поради голямата конкуренция и много близките резултати от гласуването журито реши да награди повече от три проекта за концептуален дизайн на учащи. Журито присъди две трети и две втори награди, а първото място е за проекта „Серия от пейки Nexa” на Елена Кузманова от НХА.

В категорията за реализирани продукти от учащите се наградите връчи Даниела Петрова, изпълнителен директор на Браншова Камара на Дървопреработващата и Мебелна Промишленост (БКДМП). На трето място журито постави етажерка Лисица на Петя Димова от НГПИ – гр. Трявна. На второ място е TV шкаф - дело на екип от 4 ученици от Професионална гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен II" – гр. Хасково. Наградата бе получена от зам.-директорът на гимназията г-жа Диана Димитрова. Първото място е за Барокова маса на екип от 6 ученици от 10 и 11 клас на Професионалната гимназия по дървообработване "Иван Вазов" във Велинград, които изучават специалността „Мебелно производство“. Наградата получи директорът на гимназията г-жа Росица Рускова.

Наградата на публиката за учащи отиде при Кристиян Нейчев, студент в ЛТУ, за неговия стол „Mery-L“. Учещите получиха и много специални и допълнителни предметни и парични награди от организаторите и партньорите на конкурса. Пълният списък с наградените проекти можете да видите ТУК.

„Българска мебел на годината“ се провежда ежегодно от 2011 г. и е конкурс за най-добра мебел, произведена в България и проектирана от български дизайнер. От 2024 г. в него може да се участва и с концептуални проекти. Конкурсът се организира от списание МD – дизайн, интериор, архитектура в партньорство с Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП), Интер Експо Център, Продиз ООД, Кроношпан България, ОРT и Интеза. Основен дизайн партньор на конкурса е ИКЕА България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!