1421 студенти и докторанти взели кредити с държавна гаранция и оставили данъкоплатеца да ги върне (обновена)

Защо от платените от хазната 7,7 млн. лева лоши заеми за семестриални такси и издръжка НАП е възстановила едва 2,2 млн. лева?

Александра Маркарян 24 февруари 2023 в 08:00 4792 2

От 7,7 млн. лева лоши студентски кредити НАП е възстановила едва 2,2 млн. лева.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

От 7,7 млн. лева лоши студентски кредити НАП е възстановила едва 2,2 млн. лева.

1421 студенти и докторанти са взели кредити с гаранция от държавата, за да покриват разходите си за обучение във висшите училища в България, но не са ги върнали. Спрели са да погасяват вноските, задълженията са станали предсрочно изискуеми и държавата - като гарант - е била принудена да върне парите на банките с лихвите.

За 12 години - от 2010-та до края на 2022 г. - тези над 1400 души са натрупали 7 738 698,40 лв. предсрочно изискуеми кредити. Държавата е върнала 10 000 697,71 лв. Сумата включва не само "лошите", а и опростените кредити. По закон се опрощават, и съответно се плащат от бюджета, и задълженията на починалите получатели на кредити с държавни гаранци - те са 43-ма; родилите/осиновилите второ или следващо дете (232-ма) и на тези, при които е настъпила трайна неработоспособност (17 души). Главниците плюс лихвите на опростените кредити са в общ размер на 2 261 999,31 лв.

Актуалните към 31 декември 2022 г. данни изнесе в доклад до Министерския съвет служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов. С него той мотивира проект на решение на МС за определяне размера на държавната гаранция за 2023 г. по Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Министърът предлага да се запази миналогодишната сума, а именно до 40 млн. лева.

След като държавата плати задълженията на некоректните кредитополучатели, тя - в лицето на НАП - трябва да се погрижи да възстанови държавните средства от съответните хора. От тези 7,7 милиона лева обаче до 30 декември 2022 г. в държавния бюджет е възстановена около една трета от сумата: 2 260 000, съобщи НАП в отговор на наше запитване. 

"Основният проблем, който пряко влияе върху събираемостта на тези вземания е липсата на секвестируемо имущество на лицата", допълват от приходната агенция.

Попитахме НАП изискала ли е всички суми и оттам ни увериха, че са предприели действия за принудително събиране по отношение на всички предадени към 31.01.2023 г. преписки, с изключение на такива, по които е започнато доброволно изпълнение (4 случая) и по отношение на лица - чужди граждани, които са напуснали Република България и нямат постоянен адрес в страната (13 случая).

Студентското кредитиране при облекчени условия (държавни гаранции) бе въведено с цел осигуряване на равен достъп до висше образование. Чрез него финансовите затруднения не са непреодолима пречка пред желаещите да учат млади хора у нас. Кредитите осигуряват средства както за заплащане на семестриалните такси, така и за издръжка.

За 12-те години от него са се възползвали общо 22 088 души, а общата сума на кредитите им е 159 437 697.39 лв.

Системата на студентското кредитиране обхваща както 38-те държавни, така и 14-те частни висши училища у нас.

Право на кредит имат студенти и докторанти български граждани, граждани на друга държава в ЕС, от ЕИО или на Швейцария, които учат редовно, не са навършили 35 г., нямат друго висше образование от същата степен (бакалавър, магистър), нито друга докторска степен, не са отстранени и не са прекъснали обучението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

2

Читателка

25.02 2023 в 08:40

Защо този път не е изписано от кои университети са неплатилите кредитите си? Миналогодишната статистика съдържаше данни, че непогасени кредити имат основно частните университети. Тогава над 5 милиона лева бяха платени за студенти на Американския университет, Нов Български университет свободните университети от Варна, Бургас, медицинските. Ако така държавата косвено финансира частното образование, нека това да е записано в закон, и без това те участват в рейтинговите класации едновременно с държавните. Също така - къде се оповестяват приетите студенти в такива болезнени направления като Икономика, Администрация и управление, и други. Докога държавата ще налива пари в медицински специалности, в които се обучават медици за чужбина и чужденци на безумно ниски цени спрямо световните???

22548

1

dolivo

24.02 2023 в 09:40

Туй е на БСП или тройната коалиция простотия!

Не е ли очевидно какво би се случило като спрат плащанията?

"Кой ще ни даде висше образование? Кой ще ни оправи?"


Алоу, получаваш висше ако можеш да работиш и да се издържаш

Отказвам да плащам данъци на разбойници които ги раздават по този начин
 
X

Да помогнем на украинските деца!