10% от българите са трайно бедни

OFFNews 25 април 2016 в 15:05 3142 1

10% от българите са трайно бедни

Трайната бедност обхваща около 10% от населението, показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ). 

Това са лица, които изостават далеч назад спрямо доходите в обществото и при тях липсва каквато и да е динамика за излизане от бедност през годините. В тази група са концентрирани хора с много ниско образование и такива, които дългосрочно са без работа, както и определени високорискови групи - самотни възрастни, хора с увреждания, многодетни семейства в гета и др. Излизането от бедност на тези групи изисква конкретни мерки, които задължително минават през образованието и квалификацията, и стигат до по-добро таргетиране и ефективност на социалните програми, се посочва в изследването.

Анализът на ИПИ разкрива, че движението на домакинствата между доходните групи в България е значително. Бедността е в немалка степен динамична, тоест нейният състав се мени през годините, като около 40% от домакинствата се изкачват по стълбата на доходите и не се връщат обратно в бедност в средносрочен план. Водещият фактор е заетостта, което означава, че политиките в подкрепа на възможностите за създаване на нови работни места, в т.ч. гъвкави форми на заетост, са ключови за борбата с бедността и покачване доходите на по-бедните домакинства.

Ниското образование и липсата на работа са основните фактори за попадане сред най-бедните 20% от домакинствата. 41% от най-бедните през 2010 г. са "избягали" от бедността, а други 14% от най-бедните през 2010 г. временно са успели да избягат от групата на бедните, но отново са се върнали в нея в рамките на периода.

45% от най-бедните през 2010 г. са останали в бедност през целия период 2010-2013 г. Заетостта е водещият фактор за излизане от бедност - 2/3 от избягали от бедност в периода 2010-2013 г. живеят в домакинство, в което има трудови доходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови