"Лев Инс" иска да купи дъщерната банка на КТБ, "Виктория"

OFFNews 08 ноември 2014 в 12:19 4039 1

"Лев инс" е заявила желание да купи банка "Виктория", която е дъщерна на КТБ. От ръководството на застрахователното дружество съобщиха за БНТ, че днес са депозирали офертата си в БНБ. Те са готови да инвестират заедно с водеща международна банка. Съдбата на "Виктория" трябва да стане ясна до 22 ноември, когато изтича специалният надзор от БНБ.

Междувременно от Софийски градски съд обявиха, че е постъпило искане за старт на процедурата по несъстоятелност на КТБ. До края на ноември най-вероятно ще бъде гласувана на първо четене и актуализацията на бюджета, обяви новият финансов министър Владислав Горанов. Днес той пое поста от своя предшественик и дългогодишен колега Румен Порожанов.

Категорично - Фондът за гарантиране на влоговете остава празен, за да се платят защитените до 100 хил. евро депозити в КТБ. И понеже сумата не достига, фискалният резерв също ще се включи, поясни финансовият министър. За момента няма да се увеличават и вноските, които банките превеждат, за да попълнят фонда.

„Аз не го препоръчвам на този етап, защото това допълнително ще утежни и ще създаде напрежение в системата. Фискалният резерв по-късно ще бъде попълнен от новия дълг, заложен в актуализацията на бюджета", заяви Горанов.

Проблем обаче остават държавните предприятия със сметки за около 300 млн. лв. в КТБ. Според Горанов те могат да се надяват да получат нещо само след осребряването на активите на банката: „Имайте предвид, че бюджетът е доста затруднен, отиваме към свръхдефицит и освен аспекта, че държавните помощи са под регулацията на ЕС, трябва да преценим и дали и това е най-приоритетния бюджетен разход".

Банкови експерти обаче са песимисти, че от процедурата по несъстоятелност на КТБ, предприятията, които имат блокирани средства в нея, ще спечелят кой знае колко.

„Не бих се обзалагал, че тази част ще бъде много голяма, ако вземат някъде 15-20% , това би могло да е голям успех. Когато активите се продават, винаги това става под тяхната пазарна стойност, винаги се губят много пари", заяви адвокатът Иван Тодоров.

Официални разчети на финансовото министерство за загубите за икономиката все още няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови