Треньорката на Линой Ашрам: В Русия не могат да губят с достойнство

OFFNews 14 август 2021 в 14:15 23684 0

Треньорката на златната медалистка в индивидуалния многобой в художествената гимнастика на олимпийските игри в Токио Линой Ашрам от Израел коментира скандала, провокиран от Русия във връзка със съдийството в японската столица. Ашрам стигна до успеха, като остави зад себе си рускините Дина и Арина Аверини, класирали се съответно втора и четвърта.

Руската делегация подаваше няколко пъти контестации срещу оценките, но не получи нужното удовлетворение. За капак - при ансамблите спечели България и това предизвика неистовия гняв на шефката на руската федерация Ирина Винер - Усманова, която заговори за “поръчка” да се спре руската хегемония в този спорт. Думите ѝ намериха почва в Русия, но се чуха и обективни гласове, които призоваха да не се коментира художествена гимнастика без да се разбира механизмът на съдийството.

“Това е много неприятна ситуация. Някои хора просто не умеят да губят с достойнство. Не съм се срещала с руските треньори, но си поговорих с треньорката на Алина Харнаско от Беларус, която зае третото място. Срещу нея също имаше протести, защото Арина остана без медал. Личното ми мнение е, че и трите момичета на почетната стълбичка заслужаваха да са там”, казва Айелет Зусман.

Самата тя е бивша гимнастичка, която прекратява кариерата си на 17 години именно след състезание в Япония и затова много емоционално приема успеха на възпитаничката си.

“Мислех, че в Япония съм стигнала дъното, а се оказа, че изкачих върха на кариерата си. Докато слушах израелския химн, си представях целия път, който изминахме заедно с Линой. Знаете ли, аз щях да съм щастлива с всеки медал - сребърен, бронзов”, казва Зусман, която се оттегля от гимнастиката заради проблеми с поддържането на теглото.

След края на кариерата си тя служи в армията, стига до чин лейтентант, а след това завършва бизнес администрация и спортен мениджмънт. Работи като хореограф и именно така се запознава с Ашрам, когато тя е едва 10-годишна (в момента Линой е на 22). Малко преди това Зусман е загубила сестра си, която е била и нейна най-добра приятелка, и в началото не иска да се занимава с Ашрам, за да не се привърже към нея и да страда след това, но постепенно преодолява болката и двете работят заедно повече от 10 години.

Треньорката споделя, че заради спорта Линой почти няма личен живот, но от две години има връзка с младеж, който е минал одобрението на нейния баща.

“Той е супер-татко. Аз самата също имах първото си гадже на 20 години, но така и не създадох семейство”, казва още Зусман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!