Солдатова: Криех за булимията от две години заради спорта

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2020 в 11:01 5388 0

Руската звезда в художествената гимнастика Александра Солдатова направи разтърсваща изповед за състоянието си, което я принуди да прекрати временно спортната си кариера.

Четирикратната световна шампионка беше хоспитализирана преди няколко дни със съмнения за опит за самоубийство. През ТАСС тя категорично отрича това и говори подробно за болестта си - булимия, която е криела старателно от две години, защото е поставяла спорта над здравето си.

"Тази история продължава над две години, имам заболяване. И ми е много трудно да говоря за това. Освен спортни компоненти - счупвания, наранявания, имах и другото си заболяване, което постоянно ми пречеше. Казах само на треньорите през 2018 г., няколко месеца се настройвах да им призная, че наистина се нуждая от помощ.

Повече от две години страдам от булимия, това е много ужасно заболяване. Когато разказвах на треньорката си Анна Дяченко, плаках, разговаряхме три-четири часа. Много съм благодарна на Анна Дяченко и Ирина Винер, те много ме подкрепят. Всеки път, когато имах избор - здравето или спорта, винаги избирах спорта.

Невъзможно е да заболееш с булимия просто така. Трябва да имаш предпоставки на генетично ниво, болестта щеше да се прояви така или иначе. За мое щастие, попаднах в гимнастиката. През последните години имах много време - тренирах, разговарях с Ирина Винер, с треньорите, а вечер можех да изляза на улицата и да плача, защото не знаех какво да правя. Животът ми се раздели на борбата с болестта и прекрасния спорт.

През последните две години не разговарях с никого в базата в Новогорск, хранех се сама, ходех навсякъде сама, в началото дори не знаех, че има такова заболяване, не знаех какво ми се случва, въпреки че разбрах, че нещо с мен не е наред. Здравословното ми състояние се влошаваше и никой не можеше да разбере какво точно не е наред с мен. Искам да се обърна към тези, които също страдат от булимия. Най-трудното е да признаят. Просто си кажете. Когато аз признах на треньорите, те бяха като планина за мен.

Бях в болница два пъти, лекувах се, изпих много витамини. Участвах на Евро 2019, според резултатите всичко беше нормално, но здравословното ми състояние беше ужасно. Не говорих за това с Ирина Винер, защото за нея най-важно е здравето, а за мен - спортът. И ако знаеше колко е трудно за мен тогава, нямаше да ме пусне да участвам. Но бях толкова щастлива, че можех да се състезавам и се опитвах да се представям достойно.

Пълна лъжа са информациите за опит за самоубийсство. Изпаднах в шок от тази ситуация. Аз съм жизнерадостен човек, обичам живота, обичам да се състезавам, обичам децата, слънцето... И просто не искам дори да си припомням емоциите, не мога да намеря език да опиша как се почувствах от това, което беше написано за мен.

Дори не го прочетох сама, тъй като телефонът ми в онзи момент не беше в мен. Когато треньорката ми Анна Вячеславовна дойде при мен и ме попита: "Какво е станало?" Лицето и беше бяло, с такова изражение, че просто се изплаших. Показа ми телефона си. А когато аз видях новините, мен буквално ме обзе ужас. Как можеш да напишеш нещо такова, без никакви доводи, без никакви аргументи. Просто някой е написал тази лъжа, тази мръсотия или не знам как да го нарека.

В онзи момент аз не съм ги видяла. Но моите родители, моите треньори, половината свят са видели това и са изпаднали в шок. Когато аз взех телефона си, имах 280 съобщения само в whats up. Казах си: "Майко мила!" Даже не знаех какво да кажа, защото морално бях в шок", споделя Александра Солдатова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови