Руските грации не спират да тренират въпреки коронавируса

Василена Иванова 03 април 2020 в 14:47 3364 0

Снимка Станислав Красилников / ТАСС

На фона на всички затворени спортни зали и стадиони, както и мерките, които целият свят взима, за да се защити от COVID-19, руските грации продължават усилените си тренировки в базата си в Новогорск край Москва. Това обяви за агенция ТАСС президентът на Руската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на националния отбор Ирина Винер.

Още на 28 март Министерството на спорта на Руската федерация затвори всички спортни обекти заради пандемията. Единствено базата в Новогорск ще бъде преведена в специален режим, като спортистите, треньорите, специалистите и персонала за поддръжка ще бъдат в пълна изолация.

По думите на Ирина Винер това ще бъде единствената отворена база за спортисти, а те не трябва да бъдат пускани никъде.

"Те са практически бездомни, без подходящ медицински контрол и в крайна сметка решението беше взето. Олимпиадата не беше отменена, тя беше отложена. Ако спортистите излязат от форма, може да не се върнат към нея. Свикнали са със стреса", споделя Винер.

"Когато получих звезда на герой на труда (Винер е била удостоена със званието Герой на труда през 2015 г.), ми стана много неприятно, защото тази награда беше връчена на хора, които рискуват живота си. Тези хора са поели отговорност.

Сега ние носим отговорност за децата си, за нашите спортисти. Не мога да хвърля децата никъде, те не са били вкъщи отдавна, те са от четири до пет дни в годината там - само на Нова година", завършва ръководителят на федерацията.

Самият център е сериозно подготвен за работа под карантина. Директорът на базата Николай Сидорович Доморацки е осигурил хора, които са готови да работят непрекъснато в комплекса по време на карантината. Кметът на района Химки Дмитрий Волошин е извършил цялата работа по санитарното и дезинфекционното третиране на базата, както на закрито, така и на открито.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови