Илиана Раева за отмяната на Токио 2020: Аз съм спокойна и уверена в пътя ни

Василена Иванова 25 март 2020 в 12:12 3500 0

Снимка Анна Недкова/БФХГ


„Ситуацията, в която се намира светът е много сериозна и е необходима огромна отговорност от всеки човек. Ставаме свидетели на безпрецедентен случай в последните десетилетия, в който един опасен вирус се разпространява безпроблемно, убива възрастните, а все още човекът не може да се справи с него и да го спре. Страшно е наистина.“

Така президентът на Българската федерация по художествена гимнастика(БФХГ) Илиана Раева коментира в интервю пред страницата на федерацията ситуацията в целия свят, произтичаща от вируса COVID-19.

По думите й изолацията на хората ще даде шанс на планетата ни да си почине малко от човешките безумия, а на нас да осмислим пътя, по който сме тръгнали.

Новината за отлагането на олимпийските игри в Токио сякаш бе очаквана предвид отмяната на всички по-големи спортни форуми, някои от които и квалификации за Олимпиадата. След нея изникват въпроси, които все още остават неясни и може би притесняват дори повече феновете, отколкото самите спортисти, чийто път към целта ще бъде забавен, но продължава да върви.

Това се разбира и от интервюто на Раева, в което тя казва, че спортистите ще се справят със ситуацията и смята, че решението е било напълно коректно.

Според Илиана Раева, това, което остава на преден план, е желанието на спортистите. „Ако тяхната цел наистина е била Олимпиадата, ако тази цел е била техният смисъл на живота им, ако за тях гимнастиката е Смисъл, Любов, Жажда, няма никакъв проблем да и се отдадат още една година. Ако не е била това, значи е загубено време и няма смисъл“, посочва тя.

Изниква и въпросът за подготовката на състезателките ни, които към момента също са преустановили тренировки. Факт обаче е, че условията за всички спортисти са равни, а подготовката им след овладяването на вируса ще започне постепенно и внимателно.

„Дори смятам, че почивката ще е полезна за израстването на нашите момичета. Толкова време имат сега да оценят силата и възможностите, които им дава невероятният ни спорт и да повярват, че всъщност са големи късметлийки да се състезават за България“, казва още президентът на БФХГ.

Илиана Раева споделя, че треньорите на националния отбор са спокойни от събитията и са в непрекъснат контакт със състезателките, които все пак успяват да поддържат формата си и от своите домове. „Аз съм спокойна и уверена в пътя ни. Усещам, че и треньорите са така. Аз мога само спокойно и уверено да им кажа: Момичета, продължаваме по същия начин по пътя си към целта!“, добавя тя.

„Колкото е по-голямо изпитанието, което е пред нас, колкото повече усилия изисква то от нас и ние го преодолеем, толкова по-голямо ще е съкровището, което ни очаква - както е в детските приказки! Мечтайте смело и искайте много! Ще ви се даде!“, обръща се към гимнастичките ни президентът на БФХГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови