Магията на ESL Cologne One 2015. Ден 2 – денят на рекордите

Диана Еленкова 02 септември 2015 в 14:13 2867 0

Вторият ден от грандиозното гейминг шоу е денят на рекордите. За събитието са отчетени над 27 милиона зрителски включвания през Twitch, с общо време на гледане приблизително 34 милиона часа /или около 3800 години/. Пикът на едновременните зрители е над 1.3 милиона – около 30% ръст от предния рекорд, отбелязан на ESL One Katowice 2015. Общият фонд събрани средства на принципа „колективно спонсориране/crowdfunding“ е над 4 милиона. Впечатляващи статистики, които не илюстрират напълно какво се случи в Lanxess арена, благодарение на единадесетте хиляди човека, наблюдаващи най-големият турнир по Counter-Strike: Global Offensive/CS:GO в историята на човечеството.

Емоциите на посетителите на ESL One Cologne 2015 не са ни най-малко изчерпани от предния ден, напротив. Зрителите са още по-нетърпеливи да гледат как състезателите, заслужили и на Ден 2 мястото си на най-голямата и впечатляваща сцена до момента, след малко ще превърнат CS:GO в недостижима и едновременно с това за разбираема за всеки, който обича играта, магия. Вълнението е осезаемо около рекламните магазини, пред които се извиват опашки. Още по-осезаемо е вълнението пред масите за автографи - там, където отборите се срещат с почитателите си. Звездите на събитието са склонни да обърнат внимание на всеки, да се снимат с всеки и да поддържат приятелска атмосфера и акцентират не върху конкуренцията за първото място, а върху общата страст на всички присъстващи към играта. В сесията от предния ден до Get_Right от отбор NiP се приближи почитател с тениска на отбор Fnatic – най-отявленият съперник на NiP в Швеция и помоли за снимка. Get_Right шеговито закри с ръка логото на Fnatic на тениската и с широка усмивка се снима с момчето, без да показва и намек за обида. То си тръгна със зачервени бузи, но видимо доволно.

Вторият ден, също като предния, е пълен с усмивки, които пораждат други усмивки около всички атракции, предвидени от организаторите за забавление в паузите. Оживлението е фокусирано най-вече върху вероятните финалисти. Всички отбори от четвърт-финалите са безспорни победители, наложили се с 2:0 спечелени карти над опонентите си.


След тържественото откриване, обратното броене и преминаването на отборите между почитателите до сцената – едно от най-зрелищните преживявания в тази грандиозна продукция, стартира и първият двубой между EnVyUs/Envy - Франция и Team Solomid/TSM - Дания.

Envy са световен шампион, фаворит за настоящата титла и любимци на тълпата. Някъде около осмия рунд от първата карта - “Cache”, коментарът, съпровождащ всеки мач от събитието, вече не се чува в залата, защото в сектора, където се веят френските знамена, се е сформирала подобна на футболна агитка, която скандира в оглушителен ритъм името на отбора. EnVyUs демонстрираха могъществото си на Cache, с резултат 16:12 в тяхна полза. Датчаните отвърнаха на удара още по-категорично и доказаха, че TSM е най-добрият в света отбор на Dust2. 16:8 резултат от втората битка в полза на Дания и най-добрият вариант за зрителите – трета, решаваща изхода от двубоя карта – Inferno. На Inferno видяхме как Envy реализираха толкова добри стратегии, че самият обзървър – човекът, който управлява камерата в играта и това, което виждат от нея зрителите, отдаде безпрецедентно уважението си и използва функциите на Steam клиента за коментар на играч, като посочи Нейтън “NbK” Шмит за добър лидер. Резултат 16:9 за EnVyUs, които с 3:1 спечелени карти бяха и първият отбор, класирал се за финала.


При следващият двубой от полуфиналите - VirtusPro/VP – Полша и Fnatic – Швеция, преди всичко става ясно, че публиката все още изобщо не е показала на какво е способна. Френските фенове звучаха като гръмотевична буря, но полските бяха ураган. VirtusPro поведоха убедително мача както с броя на гласовете в залата, които неуморно ги подкрепяха, така и с броя на рундовете на територия, която Fnatic счита за своя - Mirage. След първата карта, приключила с резултат 16:6 за VP, се прокрадва невероятната идея, че световната CS сцена може би е разбъркана за пръв път от много време и Полша ще детронира Швеция в абсолютното ѝ господство, като я остави без представител на финала.

В паузата отвън между картите срещаме погледи с Оугъст „Semmler“ Масонейт - част от изключително компетентния броадкаст екип, чийто експерти вече втори ден коментират в симултантен режим светкавичното развитие и обрати на рундовете. Semmler е youtube звезда, но сам се приближава, споделя радостно, че това събитие е мечта, подарява кадър с него и в отговор на въпросите, които екзалтирано валят около нас, казва меко, но професионално: “Сърцата ни са с VirtusPro, но мисля, че трябва да подкрепим Fnatic като достоен противник на Envy”. Полша запазва предимството си и на втората карта - Inferno - до резултат 13:8. Има стратегически таймаут за Швеция. След него наблюдаваме комбото от състезатели „Olof-Krimz”. Ясна декларация, че страховитата шведска машина е заработила на пълни обороти, за да доведе резултата от “Inferno” до 16:14 в полза на Fnatic, както и, че ѝ трябват само няколко фини настройки, за да разбие сърцето на всяка прославянска душа в залата с победа над VirtusPro с 16:7 на Cobblestone – решаващата за мача карта. Отново става ясно, че на света няма други фенове като полските. Те подкрепиха отбора си дори в загубата му толкова шумно, че нарушиха приетата в е-спорта етика. VirtusPro обаче останаха запомнени не само с блестящата си игра, но и с това, че не изневериха на спортсменския дух. Taz грабна микрофона и призова тълпата да отдаде заслуженото уважение на шведите – вторият финалист в този пълен с вълнуващи обрати турнир.

Големият финал – Франция срещу Швеция. Единадесет хиляди души са се изправили на крака, за да посрещнат играчите от най-добрите отбори в този епичен сблъсък за трофея, блещукащ под светлините на сцената. Полската агитка не е простила поражението на любимият си отбор и се е сляла с френската, в подкрепа на EnVyUs. Над главите ни прелита „Spidercam”-а, запечатващ моменти от това незабравимо преживяване.

Залата се тресе под овациите, съпровождащи превеса на Envy на Dust2 – KennyS реализира невероятни изстрели с AWP снайпера, NbK печели в битка с нож срещу Flusha, има зрелищни елиминации с гранати. Шведите изглежда трябва да се фокусират върху победа в следващата и третата карта, ако искат да защитят двукратната си титла – резултатът е 14:7 за французите. Отново стратегически таймаут. След прекъсването, Fnatic демонстрират прочутата си адаптивност, уменията да превърнат слабите места в стратегиите на опонентите си в свои решителни предимства и да играят за победа на всяка карта, без значение коя е. Шведите не само наваксват бездната от седем рунда, стигат до продължения и повеждат играта. При резултат 17:15, когато Apex от Envy поглежда през мерника и двойните врати по средата на картата, среща цели четири AWP снайпера – най-скъпите и като цяло безполезни в тази конфигурация за състезателен CS пушки. Зрелищна закачка с традициите и мощна, стопроцентово ефективна психическа атака към EnVyUs с послание: „Титлата е наша. Не си и помисляйте обратното – вижте ни какво можем на вашата карта“. Изненадваща и съкрушителна победа на Fnatic на Dust2 с краен резултат 19:15. Надеждите са на Cobblestone Envy да се завърнат и да се играе трета карта „Inferno”. Fnatic не са съгласни. Финтовете на Happy работят срещу всеки друг на света, но не и срещу стратегическия гений на Pronax, картата е трудна, когато се играе за пръв път на финал дори от най-добрия в света снайперист и KennyS отстъпва на JW. Единственият, запазил присъствие на духа от френския отбор - NbK не може да се справи сам с невероятния усет за играта, който притежава развихрилият се Flusha, докато Оlof и Krimz заличават без остатък всички предимства, които успеят да дадат на отбора си Аpex и Kioshima. Рунд след рунд, Fnatic отричат безкомпромисно претенциите на EnVyUs за първото място и публиката реагира на този брутален разгром също толкова безмилостно. Още от 14-тия рунд в полза на Швеция, зрителите се стичат към сцената, за да снимат короноването на шампиона в Турнира на турнирите.

JW пръв вдига щастливо купата сред дъжд от конфети и невероятните празнични светлини. Fnatic не са най-обичаният отбор. Нечовешко е да имаш пълни симпатии към тази безпощадна, самоуверена сила, която доказва всеки път, че CS-a e много повече от стрелба и рефлекси, и премазва опонентите си както психологически, така и с невиждани отборни стратегии. Всички в залата обаче са на крака, с ясното съзнание, че отдават уважението си към последния счупен рекорд в този невероятен ден. Fnatic са трикратен световен шампион и победителят, записал името си в един от историческите за електронните спортове моменти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови