Градев: С това финансиране ЦСКА-София е аут от Европа и след 2019 г.

OFFNews 02 юли 2017 в 09:30 19924 0

ЦСКА-София е успяла да натрупа загуби от близо 8 милиона лева. Начинът на финансиране, разкрит от документи в Спортал, е забранен от УЕФА и предполага ново изваждане от евротурнирите.

Това прогнозира специалистът по спортно право Георги Градев, който позна на 100 пр. какво ще се случи с клуба при лицензирането за Европа това лято. ЦСКА-София не може да играе в Европа до 2019 година заради погазване на "тригодишното правило" на УЕФА. 

"Подобен начин на финансиране чрез заеми от собственика е забранен от правилата на УЕФА за финансов феърплей, което предполага санкции от УЕФА (вкл. ново изваждане от турнирите през и/или след 2019 г.). С други думи това дружество върви към сигурен фалит!", написа Градев във фейсбук.

Какви са фактите, извадени от Спортал с документи. ЦСКА-София е отчел загуби в размер на 2, 646 млн. лева за 2016 г., става ясно от годишния финансов отчет на дружеството. Тези пари се прибавят към загубите в размер на 5, 017 млн. лв. от предишни години и така сумата набъбва на над 7,65 млн. лева.

Най-вероятно въпросните 5, 017 млн. лв. са натрупани загуби на Литекс и/или Чавдар (Етрополе), които през лятото на 2016 г. се обединиха и си смениха името на ЦСКА-София.

ЦСКА-София вече задлъжня здраво на бившия Чавдар Етрополе

Друга съществена информация, която фигурира в отчета, е заем до 8 млн. лв., който собствениците на компанията майка ПФК ЦСКА 1948 АД са отпуснали на ЦСКА-София, от които вече са усвоени 4 860 000 лева. Договорът за заем е сключен на 30 юни 2016 г., а месец по-късно се подписва анекс.

Срокът за връщане е след 2019 г., съгласно погасителен план за анюитетни (б.а. периодично плащане - месечно, тримесечно, шестмесечно или годишно, с което се издължава получен заем и дължимата лихва към него) вноски на тримесечие.

Припомняме, кредиторът е ПФК ЦСКА 1948 АД е прекръстеният Чавдар Етрополе с главни акционери Гриша Ганчев, Юлиян Седефов Инджов и Христо Стоичков. Дружеството е само акционерно, с прекратено членство в БФС.

Одиторът, изготвил доклада, пише, че е налице съществена несигурност, която би могла да породи значителни съмнения относно способността на Дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие.

"Обръщаме внимание на оповестената информация в годишния финансов отчет в Приложение №4 - Отчет за собствения капитал от годишният финансов отчет в т. 18 на раздел Допълнителна информация към статиите на финансовия отчет от Приложение: База за изготвяне на финансовите отчети и прилаганите съществени счетоводни политики от ПФК "ЦСКА-СОФИЯ" ЕАД.

В тях е посочено, че Дружеството е отчело загуба в размер на 2 646 хил. лв (Два милиона шестотин четиридесет шест хил. лв) за годината, завършваща на 31 декември 2016г., както и натрупани загуби от предходни години в размер на 5 017 хил. лв. Към тази дата стойността на имуществото (нетни активи) е с отрицателна стойност, която възлиза на 1 063 хил. лв и е под размера на вписания в търговския регистър основен капитал.

Както е посочено в Приложение №4 - Отчет за собствения капитал от финансовия отчет и т. 18 на раздел Допълнителна информация към статиите на финансовия отчет от Приложение: База за изготвяне на финансовите отчети и прилаганите съществени счетоводни политики от "ПФК ЦСКА-СОФИЯ" ЕАД, обстоятелствата, наред с останалите събития, факти и условия, оповестени в него, са индикатор, че е налице съществена несигурност, която би могла да породи значителни съмнения относно способността на Дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие.

С Писмо - Декларация от 27 март 2017 г. ръководството на едноличният собственик на капитала на дружеството декларира, че ще осигури необходимата подкрепа за продължаване дейността на дружеството "ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЦСКА - СОФИЯ" ЕАД, като предприема действия по привеждане на размера на основния капитал, съгласно изискванията на Търговския закон, ще продължи да оказва методическа помощ при провеждане текущата дейност и няма да откаже финансова подкрепа на дружеството за период от 24 месеца, считано от 01 януари 2017 година в случай, че това се налага, за да може то да продължи своята нормална дейност", твърди одиторът.

От ЦСКА-София пък правят следното уточнение относно влошеното финансово състояние:

"Тенденцията към влошаване на състоянието, касаещи финансовите показатели се запазва. Реализираните приходи на сегашният етап не са достатъчни да покриват направените разходи, необходими за нормалното изпълняване на дейността на дружеството.

Действието на множество негативни икономически, политически и глобални процеси оказват влияние и върху дейността на фирмата ни. Разликата в недостига на паричен ресурс е решен с привлечени средства - заем от дружеството майка с горна граница 8 000 000 лева. За момента са усвоени 4 860 000 лева."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови