Заради кризата с рохингите външните министри от ЕС готвят санкции срещу мианмарски генерали

OFFNews 26 февруари 2018 в 16:30 1457 0

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз се договориха днес за подготвяне на санкции срещу мианмарски генерали заради кризата с рохингите, предаде Ройтерс, като се позова на тяхна декларация.

На среща в Брюксел външните министри поискаха от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини да състави списък на хората, на които ще бъде наложена забрана за влизане в съюза и замразяване на активите заради убийства на представители на това мюсюлманско малцинство. Външните министри на 28-те се договориха и за засилване на оръжейното ембарго срещу Мианма, чиито сили за сигурност обвиниха в тежки нарушения на човешките права.

Това ще са най-строгите до момента мерки на ЕС срещу мианмарската армия. Вероятно съюзът ще се присъедини към САЩ и Канада, които вече наложиха такива санкции, отбелязва Ройтерс.

Агенцията посочва, че все още не са обсъдени имена на генерали, които може да попаднат в черния списък. Подробности за планираното затягане на оръжейното ембарго, датиращо от 90-те години на 20-и век, не бяха дадени.

Решението на ЕС да обсъди едностранни санкции срещу Мианма отразява съпротивата срещу такива мерки в Съвета за сигурност на ООН, където имащите право на вето Русия и Китай заявиха този месец, че ситуацията в щата Ракхайн е стабилна и под контрол, отбелязва Ройтерс.

Над 680 000 човека, предимно рохинги, избягаха от Ракхайн от август в съседен Бангладеш. Мианмарската армия предприе репресии срещу това малцинство в отговор на атаки срещу силите за сигурност.

САЩ и ООН определиха кампанията като етническо прочистване.

Външните министри от ЕС заплашиха с икономически санкции друга страна от Югоизточна Азия - Камбоджа, където управляващата партия спечели всички места в Сената на изборите вчера за горна камара на парламента, след като основната опозиционна сила бе разпусната, а мнозина привърженици на опозицията - лишени от право да гласуват, предаде още Ройтерс.

Те казаха в изявление, че обмислят "конкретни целенасочени мерки".

Дипломати определиха тази формулировка като предупреждение към управляващия повече от 30 години премиер Хун Сен, че може да бъдат наложени санкции на високопоставени представители на неговото правителство.

ЕС освен това ще преразгледа преференциалното търговско споразумение с Камбоджа заради, според правозащитници и опозицията, репресиите на властите преди изборите през юли. Външните министри на 28-те призоваха Камбоджа да възстанови демокрацията.

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови