Радан Кънев: България не знае как ще функционират топлоцентралите след 2025 г.

OFFNews 19 юни 2023 в 11:55 1483 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Радан Кънев

Дерогацията за емисиите за българските топлоцентрали изтича през 2030 г., каза на брифинг евродепутатът Радан Кънев (ДСБ/ЕНП).

Големият въпрос, на който няма отговор, е как България да произвежда електроенергия след 2025 година. След тази дата държавата не може да субсидира това производство, добави той.

"Навели сме се като щраус, но не в пясък, а в лигнитни въглища. Правим се, че проблем няма", коментира евродепутатът.

Той добави, че емисиите, отделяни при изгарянето на лигнитни въглища, са повече, заради което българите, живеещи в района на ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, дишат по-мръсен въздух. Очаква се след 2030 г., когато изтича дерогацията за емисиите за българските топлоцентрали, България да направи по-решителни стъпки за намаляването на емисиите.

Радан Кънев коментира, че в Европейския парламент най-сериозен дебат по темата за декарбонизацията е имало предложението за намаляване на емисиите при животновъдството.

Евродепутатът заяви, че системите за улавяне на въглеродните емисии няма да могат да удължат живота на топлоцентрали, тъй като те не могат да уловят емисии в такива размери.

"Нашата голяма задача е с разумни политики е да направим така, че нашите чувствителни региони като Кюстендил, Перник и Стара Загора да проявят лидерски потенциал и да останат водещи в модерните технологии."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки