Поредни остри критики към България за полицейско насилие

Комитетът на министрите на ЕС изиска информация за малтретирането на протестиращи през 2020 г.

OFFNews 07 декември 2021 в 15:54 2742 0

Снимка Фейсбук

България получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за предотвратяване на полицейското насилие. Страната ни вече две десетилетия не изпълнява тези решения.

В четвъртък Комитетът на министрите на Съвета на Европа за пореден път разгледа изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по групата дела "Великова срещу България". Това е най-голямата група дела, която е обект на усилено наблюдение от страна на Комитета.

Групата "Великова срещу България" засяга най-тежките нарушения на правата на човека в България – убийства, изтезания и малтретиране на задържани от полицейски и пенитенциарни служители и липса на адекватно разследване, а в много случаи прикриване от прокуратурата на извършителите. Първото решение по нея, убийство от полицията в условията на полицейско задържане, е още от 2000 г. 

Комитетът на министрите на ЕС за пореден път прие, че решенията на ЕСПЧ не са изпълнени и отправи остри препоръки към България, както и изисквания да се възобновяват разследванията по редица дела.

Препоръките включват редица необходими изменения на законодателството, регламентиращо дейността на полицията.

В отделна препоръка Комитетът на министрите изисква информация за разследванията за малтретирането на протестиращите по време на протестите през лятото на 2020 г.

 „У нас обаче към момента обществен отзвук има само темата, която засяга пряко съдебната реформа и правомощията на главния прокурор. Това „избутване“ на полицейското насилие извън дневния ред на обществото, е една от предпоставките този проблем да не намира своето решение вече повече от две десетилетия“, заяви председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика