Мария Габриел пред ЕП: Бюджетът на 'Еразъм' да се вдигне, повече пари за 'Хоризонт Европа'

Българският еврокомисар ще отговаря и за мястото на жените и за ромската интеграция

Йоана Дякова, Брюксел Последна промяна на 01 октомври 2019 в 10:47 2298 3

Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел бе изслушан от комисиите по промишленост и по култура в понеделник в Европейския парламент. Предложена да отговаря за ресор "Младеж и иновации", тя трябваше да защити своите позиции относно ресора си и да отговори на въпросите на депутатите. Оценката за изслушването ѝ ще бъде най-рано обявена официално на 17 октомври.

Мария Габриел откри своето изслушване на български език. Тя благодари на Европейския парламент за работата по десетки цифрови досиета, като добави, че сегашното ѝ кандидатура е признание за добре свършената работа по предишния ресор. Тя също поднесе своите благодарности на премиера Борисов за доверието, което ѝ е гласувано, както и на Урсула фон дер Лайен за това, че е обединила иновациите и научните изследвания с образованието, културата и младежта.

"Ще разчитам на вас да бъдем съмишленици в целта да постигнем такова ниво на иновации, наука и спорт, което да бъде на висотата на младите", каза Мария Габриел, като добави, че ще остане вярна на подхода хората да са в центъра на политиките.

Във встъпителната си реч тя добави, че ресорът е изцяло новаторски и ще се наложи да се изправи пред няколко предизвикателства.

"На първо място Европа трябва да запази водещото си място в света в науката, защото САЩ и Китай бързо наваксват. Трябва да развиваме иновативни предприятия. Много е важно да създадем един нов Европейски съвет за иновациите, който да допълва Европейския институт за иновации и технологии. Трябва да променим принципите на споделяне. Важна е геополитическата роля на бъдещия колегиум на комисарите. Би трябвало да имаме своите връзки с партньорите от Западните Балкани, Африка, Източното партньорство и Южното Средиземноморие. Културата е в основата на общите ни ценности и желанието ни е да поставим човека в центъра."

Друго предизвикателство, пред което е изправен българският кандидат за еврокомисар, е да запази бюджетното ниво на ресора.

Габриел допълни, че мястото на жените също е включено в нейния ресор и това е една много важно тема.

След като приключи с въведението си, тя отговори на над 50 въпроса на евродепутатите. За начало, те наблегнаха на това в името на ресора липсват думите култура, образование и наука, и попитаха какво ще направи, за да обърне необходимото внимание на всички области. Габриел заяви, че обръща голямо внимание за синергията между култура, образование, младеж, спорт и наука и иновации. Посочвайки програмата "Хоризонт Европа", тя каза, че иска да се създаде и европейско пространство за образованието.

Българският кандидат заяви, че подкрепя изцяло предложението на ЕП бюджетът за "Еразъм +" да се вдигне и че при необходимост би говорила с министрите на образованието и на финансите на различните държави членки на ЕС.

Депутатите също споменаха за разногласията между Съвета, който ще иска парите за "Хоризонт Европа" да са по-малко, и ЕП, който настоява за увеличение на бюджета. Габриел беше попитана коя страна ще заеме. Тя заяви, че е на страната на Европарламента и ще отстоява увеличаване на парите, защото той не е разход, а инвестиция и трябва да отговаря на глобалните предизвикателства като призова научната общност да се присъедини към усилията ѝ.

На въпроса как планира да приобщи малките и средни предприятия към новите иновации и високите технологии, Мария Габриел обясни, че на тях се обръща специално внимание, както и на финансирането.

Българският кандидат за еврокомисар обърна и внимание на теми като регионите в преход и вредните емисиите въглероден диоксид.

"Научните данни са окуражаващи, но технологическият напредък е нещо, от което има нужда. Без иновации трудно ще се помогне на тези региони. Науката и инвестициите са средство за успех, но нашата политика не трябва да е в ущърб на социалната справедливост. Трябва да помогнем на тези региони, да направим така, че те да не загубят изцяло конкурентоспособността си", заяви тя.

Беше ѝ зададен и въпросът до каква степен подкрепя космическите проекти "Галилей" и "Коперник".

"Европейското космическо пространство е от стратегическо значение. Потенциалът е огромен заедно с новите технологии, космическите услуги ни дават достъп до нови пазари, например при прецизно насоченото селско стопанство и управлението при природни бедствия", отговори кандидатката.

Мария Габриел коментира и темата за образованието и интеграцията на ромите. Тя посочи, че сегрегацията е в нейния друг ресор, но изрази своето одобрение за проект за нови приобщаващи училища. Бъдещият еврокомисар изрази надежда да се срещне с представители на европейските университети и заяви, че ще организира конференция за обобщаване на резултатите от образованието.

Габриел също така обеща да работи върху въвеждането на европейска студентска книжка, като по този начин младите европейци ще могат да пътуват и учат навсякъде в ЕС. Тя добави, че трябва да се проследи какво се случва със стипендиите "Мария Склодовска Кюри", тъй като голяма част от студентите решават да се върнат в страната.

"Творческият сектор, културата, партньорството с младежите, образованието, спорта, обменът с МСП ще ни помогне да затвърдим водещата ни роля", обобщи кандидатът за еврокомисар.

Тя завърши изказването си, като рецитира и разказа историята на химна на славянската писменост и култура "Върви, народе възродени".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

Long John

01.10 2019 в 15:32

Като ще вдигате бюджета на Еразъм, вземете мерки, щото пияните холандски, испански и всекаква друга измет пишман студенти да престанат да се напиват безпаметно и да врещят до зори по ул. Ангел Кънчев и пресечките в София, защото нищо чудно програмата да се опорочи от случайно паднали саксии.

4245

2

rrr11

01.10 2019 в 12:44

Жалка картинка е тази калинка. Никакви конкретни отговори, лично мнение или импровизация. Те и задават въпроси а тя си рецитира заученото като някой комсомолски секретар на изпит.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

01.10 2019 в 11:43

????? повече пари за "Хоризонт Европа"....
Хоризонт - Невидимата граница между небето и земята, която е НЕДОСТИЖИМА.
Ама ний да папкаме повечко, че и още по-повечко УЖ за Европата...
А иначе - де е Европата.. Тръгнали сме към нея…

Ей я де е – на хоризонта е…