Европейският парламент изслуша Мария Габриел

Във вторник в 9 часа се очаква оценката на двете комисии по кандидатурата на българката за ЕК

OFFNews Последна промяна на 01 октомври 2019 в 00:27 2276 1

Мария Габриел

Снимка пресцентър ГЕРБ

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура изслушаха тази вечер Мария Габриел, която е кандидат за поста еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“.
Правната комисия на Европейския парламент не сметна за необходимо да я изслушва за потенциален конфликт на интереси, предаде БНР от Брюксел.

Новият ресор на Габриел беше формулиран по този начин от новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Изслушването продължи повече от два часа и половина.

„Радвам се, че много от инициативите ми в предишния ресор с този може да получат ново измерение. И вярвам, че в следващите часове в диалог ще набележим нови идеи, средства и инструменти за нашите научни изследователи, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младите хора, за творците“. Така Габриел започна обръщението си на български език.

В увода си тя припомни предишното си изслушване в ЕП, когато бе номинирана за ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“: „През тези 2 години и 3 месеца работихме с вас в духа на разбирателство и споделена визия за дигиталното бъдеще на Европа. Поради това искам да благодаря на Европейския парламент и на всеки, с когото сме работили заедно по хиляди дигитални въпроси…Имахме плодотворни дискусии с много от вас и бих искала това сътрудничество да продължи. Искам да благодаря и на премиера Бойко Борисов, че ми гласуваха доверие да бъда кандидат за еврокомисар“.

„Ще поискам силно увеличение на средствата по програмата „Хоризонт – Европа“, защото това не е разход, а инвестиция“, заяви още Мария Габриел.

Като едно от основните предизвикателства тя обяви запазването на лидерството на Европа в науката и подчерта, че Китай бързо ни настига.

Габриел се обяви и за цифровизация на културното наследство, като според нея до момента е дигитализирано едва една 10 на сто от него. Тя заяви, че в тази насока има какво още да се желае в работата със страните-членки.
В заключение Мария Габриел разказа на евродепутатите накратко историята на химна на българската просвета „Върви, народе възродени“ и рецитира част от стиховете на Стоян Михайловски, което бе посрещнато с бурни аплодисменти от членовете на ЕП.

Във вторник в 9 часа се очаква оценката на двете комисии по кандидатурата на българката за ЕК.

От пресцентъра на ГЕРБ определиха представянето й тази вечер като блестящо и цитираха свои евродепутати.

“От развитието на ресора зависи в голяма степен как Европа ще се справи в технологичното състезание с Китай и САЩ”, е заявила евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел, която е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика. “Конкурентоспособността на Европа ще зависи от това дали ЕС ще инвестира в новаторски технологии и адаптацията на работната сила и образованието. Това е голяма отговорност, възложена на Мария Габриел и тя се представи отлично на изслушването”, допълва Ева Майдел.

Евродепутатът Асим Адемов, също от ЕНП/ГЕРБ, член на Комисията по култура и образование, отбелязва подкрепата, която българският кандидат за еврокомисар е получила от евродепутати от различни страни и парламентарни групи.
”През последните години като еврокомисар по цифровата икономика и общество, Мария спечели доверието на колегите си и репутация на старателен и методичен професионалист. Както и през 2017 г., когато премина нейното първо изслушване пред Европейския парламент, така и днес, тя доказа, че е много добре подготвена и способна да се справи с това предизвикателство. Безупречното ѝ представяне, както и усърдната работа, с която спечели подкрепата на евродепутати от всички парламентарни групи, допринесоха за този пореден успех, с който всички се гордеем. Вярвам, че ни очакват още големи постижения и добро сътрудничество през следващите пет години”, коментира Адемов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови