Българите не ги е грижа, че ще поемем председателството на ЕС през 2018-а

OFFNews 06 декември 2015 в 14:32 5056 9

Предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз още не е важна тема за българите. Нивата на запознатост по въпроса за предстоящото българско председателството на Съвета на Европейския съюз все още са ниски. Съвсем малки са дяловете на респондентите, които могат спонтанно да назоват точната година на българското председателство - 3% посочват 2018 г., а налучкването не е изключено. 80% не съумяват да отговорят, а останалите на практика посочват неверни отговори.

Това са част от наблюденията в проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено чрез телефонно интервю сред 1013 души.

С повишаване на възрастта и образователния статус по-чувствителни изглеждат дяловете на запознатите, но дори и това не променя основното съотношение на отговорите.

Мненията по въпроса дали българската държавна администрация ще се справи добре, или няма да се справи добре със задачата, са разделени на приблизително две равни части – 47% и 45%.

Сред по-възрастните поколения се наблюдава и по-оптимистично виждане – вероятно свързано и с нивата на лоялност в мненията.

Интересна картина се очертава в отговорите на въпроса на какво трябва да наблегне България, за да се рекламира посредством председателството на ЕС. Двете опции, които набират най-много посочвания, са всъщност дадености – природата (32%) или българската история (27%), т.е. обстоятелства, които не зависят в почти никаква степен от сегашния капацитет на страната.

В по-малка степен се избират опции като квалифицираната работна ръка у нас, възможностите за бизнес, културата и изкуствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!