Кристалина Георгиева определи като свой 'неумолим' ангажимент равенството между половете

OFFNews Последна промяна на 16 октомври 2019 в 12:57 1781 1

Снимка БГНЕС

Кристалина Георгиева

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обеща да се бори за по-голямо равенство между половете както в рамките на фонда, така и по целият свят, заявявайки публично "Пригответе се. Това ще стане".

Георгиева е едва втората жена начело на МВФ след Кристин Лагард. На есенната среща на фонда във вторник новият ръководител на фонда обяви, че предстои тежка работа дори в рамките на водещия международен кредитор, където жените представляват едва 25% на високите позиции, предаде Ройтерс, цитиран от БНР.

Георгиева заяви, че според икономическите проучвания подобряването на равенството между половете ще стимулира икономическия растеж. Позовавайки се на проучвания на МБФ тя спомена, че подкрепя квотите за частния сектор, което ще ускори по-доброто представителство на жените в най-висшите етажи на управлението. Според нея това ще увеличи резултатите на бизнеса с 8% до 11%.

"Подкрепям квотите, защото в противен случай ще ни отнеме много време да стигнем до там, докъдето искаме да стигнем“, посочи Кристалина Георгиева.

През 2017 г., когато българката стана изпълнителен директор на Световната банка, тя си постави за цел постигането на равенство между половете в главните управленски постове и година по-късно банката изпълни тази цел, т.е. две години по-рано от крайния срок.

Георгиева спомена, че ще даде приоритет на равенство и при заплащането в МВФ, като отбеляза, че едва когато тя е назначена на ръководна длъжност в Световната банка, е разбрала за разликата в заплатите на мъжете и жените. 

Средно 16% е разликата в заплащането между половете в развитите икономики, като в Южна Корея е достигнало дори цели 37 на сто, отбеляза шефът на МВФ.

Нов документ на МВФ показва, че жените полагат средно по 2,7 часа повече грижи за деца, почистване на къщи и друга неплатена работа на ден спрямо мъжете. Проучването на фонда отбелязва, че в развитите икономики разликата между половете в незаплатените часове драстично се е подобрила, но неравенството в заплащането въпреки това остава.

В Норвегия - една от най-егалитарните страни според изследването, жените вършат с 20% повече неплатена работа от мъжете, докато в Пакистан те вършат 1000% повече работа, отбеляза Георгиева. Тя смята, че неплатената работа, ако е включена в изчисленията на брутния вътрешен продукт, ще увеличи с цели 35% икономическото производство в световен мащаб.

Кристалина Георгиева отбеляза, че ще помогне на държавите да намалят бариерите пред жените и те ще станат платена работна сила, като ще използва инструментите за бюджетиране на фонда, както и други инструменти. Тя определи това като свой "неумолим" ангажимент за справяне с неравенството между половете.

"Няма как никое общество да просперира без да използва таланта на всички свои хора - мъже и жени", посочи тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2006

1

yetti

16.10 2019 в 13:57

"нямало мъжко и женско. Всичко е едно. Едно – друг път! Не знам при вас как е, ама в махалата козата си сака пръч, пръчът без коза не може."
И козлето от майка си ще суче. Кристалина иска ли да суче и от баща си?