Европейският съюз има едни от най-високите стандарти за безопасност на храните в света. Значителното по обем законодателство в областта на храните обхваща цялата верига на производство и преработка на храни в рамките на Съюза, както и внасяните и изнасяните стоки.
В определени случаи в България се прилагат по-високи норми за някои храни. Специалистите смятат, че законодателството трябва да бъде отворено и да се базира на научно доказани факти.
Разминаването в националните законодателства или стандарти на страните от общността води до продукти с двойно качество - някои марки предлагат един и същ продукт в различни страни с различен състав. Европейската комисия проведе няколко кампании за тестване на храните в общността. Правната рамка бе преразгледана и въпросът за двойните стандарти отпадна. Бяха осъвременени и списъците с нелоялни търговски практики.
Стандартите не бива да ограничават кулинарните традиции, да забраняват храни и да уеднаквяват вкусове. Необходимо е да се насърчават различните вкусови предпочитания чрез производството на качествени местни храни, да се стимулират местните производства и тяхното потребление. Продоволствената сигурност е от ключово значение за стабилността на Европа и нейните граждани.
Подкастите от поредицата "Какво може Европа?" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Терористът на коледния базар в Германия бил противник на исляма
Орбан обвини имиграцията за нападението в Магдебург
PISA: Българчетата са най-функционално неграмотни в Европа. Къде сме година след теста
Орбан: Преминаваме от военно време към ера на мир