Съдът в Страсбург осъди България заради неправомерно задържане на малолетна

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2020 в 15:29 1191 0

България е осъдена от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) да плати обезщетение от 3000 евро и разходи по дело в размер на 1500 евро заради незачитане на правата момиче от Дом за временно настаняване за малолетни и непълнолетни в Горна Оряховица, съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Случаят е от 2016 г., когато девойката е 15-годишна. Тя е била задържана заради кражба в дома за 44 дни без достъп до съд. След това е настанена в Кризисния център в с. Балван, Великотърновско, до изпращането ѝ във възпитателното училище-интернат (ВУИ) в с. Подем. 

Съдът намира, че е нарушен член 5, § 4 от Европейската конвенция за правата на човека. Не са убедителни аргументите както на правителството, така и на Конституционния съд в Решение № 11 от 4 октомври 2016 г. по конст. д. № 7/2016 г. (съгласно което чл. 37 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните не противоречи на конституцията). Според чл. 37 задържането на малолетни и непълнолетни в тези домове е за срок само до 24 часа по заповед на МВР и за срок само до 2 месеца с разрешение на прокурор. Според КС прокурорският акт има административен характер и поради това подлежи на съдебен контрол по реда на АПК.

ЕСПЧ не е убеден от изразеното от конституционните съдии становище и сочи, че по делото пред него българското правителство не е успяло да посочи никаква практика по оспорване на прокурорските актове след решението на КС от октомври 2016 г. насам.

ЕСПЧ обръща специално внимание, че сезирането на КС е станало по молба на Върховния административен съд, най-висшият административен съд в страната, и ако последният имаше правомощията да се произнася по законността на прокурорските актове, би бил наясно с това още преди да сезира Конституционния съд.

"БХК и други организации в Националната мрежа за децата от години се борят за отмяната на Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и за реформирането на системата за привличане на отговорността на деца, извършители на правонарушения", припомни адв. Адела Качаунова, директорка на правната програма в БХК.

"У нас не само деца биват подвеждани под юридическа отговорност за простъпки, за които възрастен не би бил наказан, но в някои случаи защитата им срещу незаконосъобразно лишаване от свобода е по-ниска от тази на пълнолетните. Децата, които са задържани в домове за временно настаняване за малолетни и непълнолетни, трябва да се ползват от възможността да оспорят задържането си, така, както могат пълнолетните. Ценността на днешното решение на ЕСПЧ е, че поставя под въпрос решението на Конституционния съд от 2016 г., което е силно неубедително", допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови