Юнкер: И след 10 години Турция няма да е готова за ЕС

OFFNews 17 март 2016 в 11:35 3110 3

Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази надежда, че ще има споразумение с властите в Анкара за преодоляване на мигрантската криза, но смята, че Турция не е подготвена за членство в Европейския съюз.
Юнкер е категоричен, че и през следващите 10 години това няма да се промени.
"Турция в момента не е готова за присъединяване", каза Юнкер пред германския вестник "Ханделсблат”. „Мисля, че това няма да се случи в следващите 10 години”, добави той.
Преговорите на Турция за членство в ЕС започнаха през 2005 г. Европейският съюз и Турция временно се съгласиха да ускорят преговорите за членство и либерализация на визовия режим, ако в замяна Анкара помогне на Европа в борбата с миграционната криза.
Днес започва двудневна среща на върха в Брюксел, на която се очаква да бъде постигнато споразумение за плана на действие на ЕС и Турция, който предвижда обмен на мигранти.
"През следващите дни, ние ще сключим обвързващо споразумение с Турция, което вече подготвихме на миналата среща", каза Юнкер за изданието, отбелязвайки, че е "предпазлив оптимист" за сделката.
Анкара обеща да приеме обратно всички мигранти без документи, които са пристигнали в Европейския съюз от Турция и да изпрати в замяна легални сирийски бежанци. Условията, които Анкара постави са и предоставяне на сумата от 6 млрд. евро от ЕС, либерализиране на визовия режим и ускоряване на присъединителните преговори с ЕС.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!