ЕС се подготвя за миграционен натиск от Русия

OFFNews 22 септември 2022 в 14:45 1893 2

Европейска комисия

Снимка Getty Images

Европейското законодателство предвижда възможност бягащите от родината си руснаци да подадат молби за закрила

ЕС проучва опасността от миграционен натиск от Русия след обявената вчера от Кремъл частична мобилизация заради войната в Украйна, съобщи днес на пресконференция говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че европейското законодателство предвижда възможност бягащите от родината си руснаци да подадат молби за закрила. По неговите думи молбите трябва да се оценяват от властите, които са ги получили и всеки случай следва да бъде разглеждан поотделно.

Говорителят настоя, че е възможен прилив от подобни молби, затова ЕС обсъжда и се очаква да утвърди общ подход. Той уточни, че държавите от ЕС разполагат с възможността да откажат да допуснат през границите си пътник, за когото преценят, че може да създаде опасност за сигурността и обществения ред.

След обявяването на частичната мобилизация имаше протести в около 40 руски града, над 1300 са задържаните.

Научаваме, че мнозина се опитват да напуснат Русия, посочи говорителят. По неговите думи така руснаците гласуват за политиката на руския президент Владимир Путин.

Поздравяваме онези, които проявяват смелост да изразят своята позиция за действията на режима, особено при ограничените свободи на изразяване и събиране, при пропагандния натиск. Съчувстваме на онези, които биват изпращани на безсмислена война, обмисляме как да покажем нашето съпричастие, като същевременно защитаваме сигурността в ЕС, допълни говорителят. Засега ЕС няма данни за натиска по външните граници от руснаци, уточни той.

Говорителят потвърди отново, че работата по определянето на нови санкции срещу Русия продължава. По неговите думи засега е неуместно да се организира среща между представители на ЕС и руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Държавите от ЕС са на мнение, че засега среща с Лавров не би довела до необходимия резултат. Когато Русия задълбочава войната, няма повод да се прави среща с Лавров тази седмица, обобщи той.

По неговите думи въпросите за цените и ембаргото върху руския петрол трябва да бъдат решени на световно равнище, затова разговорите се водят в Г-7. Говорителят добави, че европейските санкции срещу Русия имат смисъл, когато се въвеждат съгласувано и с широката подкрепа на партньорите на ЕС.

Разполагаме с достатъчно средства за продължаване на военната помощ за Украйна, заяви говорителят. Той уточни, че фондът, откъдето се отпускат средствата, може да бъде увеличен с решение на държавите от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

22.09 2022 в 16:59

Путин може и да не затвори границите. Първо, се отървава от така или иначе загубени за него хора. Второ, прехвърля логистичен проблем на врага си - да ги изхранват бе, един вид.

Няма дъно подлостта и психопатията му...

2051

1

Propaganda

22.09 2022 в 16:04

Опа и пак опрехме да бегаме към слаба Европа и прогнилия гейски Запада, хахахахаххахахаха. Ах тия непоклатими рашистки ценности и родолюбие.

Къде останаха Кадиростан, Беларасия, Китай, Индия, Турция, нали уж са приятелски, бе, орки?