ЕС увеличава военната помощ за Украйна, обмислят се нови санкции срещу Русия

OFFNews 22 септември 2022 в 07:24 4435 2

Архив

Снимка БТА/АП

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи тази нощ, че 27-те страни от Евросъюза проучват въвеждането на нови санкции срещу Русия след "ескалацията", обявена от Москва, предаде БТА.

Борел каза това след неофициална извънредна среща на външните министри от ЕС в Ню Йорк, на която те приеха декларация, "осъждаща решително най-новата ескалация от страна на Русия".

"Ще продължим да увеличаваме нашата военна помощ и да проучваме нови ограничителни мерки“ срещу Русия, каза Борел.

Извънредната среща на външните министри се проведе в Ню Йорк на фона на новите заплахи на руския президент Владимир Путин, който заговори за употребата на ядрено оръжие. Тази заплаха Борел определи като "неприемлива".

В интервю за телевизия Си Ен Ен днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-рано заяви, че изявленията на Владимир Путин "(призовават) за нови санкции от наша страна".

ЕС вече наложи шест пакета санкции на руската икономика, но между страните членки възникна напрежение и Унгария заяви, че се противопоставя на нови наказателни мерки. За налагане от ЕС на санкции е необходимо единодушие,

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови