ЕК предложи таван от 10 000 евро за плащания в брой

Европейската комисия ще създаде орган, който ще следи най-рисковите финансови институции в държавите членки за пране на пари

OFFNews 20 юли 2021 в 20:05 1811 1

Европейската комисия предложи таван от 10 000 евро за целия ЕС за плащания в брой, както и специален орган на ЕК, който да следи най-рисковите финансови институции в държавите членки за пране на пари. 

Предложенията са част от законодателни предложения за засилване на правните норми на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Тавани вече съществуват в около 2/3 от държавите членки, но са в различен размер. Националните тавани под 10 000 евро ще могат да останат в сила.

Плащанията в брой са лесен начин за престъпниците да изпират пари, тъй като установяването на безкасовите операции е много трудно. Ограничаването на големите плащания в брой затруднява изпирането на пари от престъпниците, пише в официално съобщение от Комисията до медиите. 

Нов орган пряко ще следи рисковите финансови институции

Очаква се новият орган на ЕК да упражнява пряк надзор върху някои от най-рисковите финансови институции в държави членки на ЕС, както и да създаде единна интегрирана система за надзор в ЕС срещу изпирането на пари.

Специалната група за финансови действия (FATF) – световният орган за наблюдение на изпирането на пари и финансирането на тероризма – ще издава препоръки към държавите. Държава, която е включена в списъка, ще бъде включена и в списък на ЕС: "черен" или "сив".

С измененията ще се осигури пълна проследимост на прехвърлянията на криптовалути (биткойн и др.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика