ЕК наказва България заради съденето на длъжници по бързата процедура

OFFNews 01 август 2015 в 16:16 25102 10

Снимка sxc.hu

Европейската комисия открива наказателна процедура срещу България заради член 417 от Гражданско-процесуалния кодекс, който позволява длъжникът да бъде осъден по бърза процедура - без възможност да се противопостави, съобщава БНР.

Процедурата е и заради начина, по който се продава имуществото на длъжниците - той е в нарушение на правото на Европейския съюз.

Пред БНР адвокат Десислава Филипова съобщи, че на 27 юли е получила уведомление за началото на процедурата в качеството си на жалбоподател.

През февруари 2014 г. от Брюксел са й отговорили, че започват проверка. В сегашното писмо се отбелязва, че се пристъпва към същински действия срещу България, което означава, че при проверката са открити нарушения.

В сега откритата процедура се дава възможност на страната ни да поправи пропуските. Ако това не стане в срока, определен от Брюксел, следва завеждане на дело в Съда на Европейския съюз, коментира Филипова, която е председател на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!